Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Jyväskylän ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Valmisruokailmiö elintarvikekaupoissa: ja tehostaako keskuskeittiötoiminta kauppojen liiketoimintaa?

Pöyhtäri, Joonas (2025)

 
Avaa tiedosto
Poyhtari_Joonas.pdf (678.0Kt)
Lataukset: 


Pöyhtäri, Joonas
2025
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112730341
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää valmisruokaan liittyvien kulutustottumuksien muutoksia viime aikoina, miten valmisruoan kulutuspäätökset näkyvät elintarvikemyymälöissä, millaiset trendit vaikuttavat tulevaisuudessa valmisruokavalintoihin, sekä millaisia hyötyjä keskuskeittiötoiminnalla olisi elintarvikemyymälöiden liiketoimintaan. Tavoitteena oli tutkia laadullisen tutkimuksen keinoin, koetaanko keskuskeittiötoiminnalla olevan hyötyä elintarvikemyymälöiden liiketoiminnassa.


Selvitettävistä asioista luotiin tietoperusta, jossa tarkasteltiin ilmiötä elintarvikemyymälöiden valmisruoan valmistuksen ja myynnin näkökulmasta. Tietoperustan pohjalta luotiin runko laadulliselle teemahaastattelulle. Teemahaastatteluihin haastateltiin elintarvikemyymälöissä toimivia henkilöitä koko Suomen alueelta. Haastattelut litteroitiin, koodattiin ja analysoitiin laadullisen sisällönanalyysin keinoin.


Tuloksista selvisi valmisruokatuotteiden kulutuksen kasvu viime aikoina, etenkin Covid19-pandemian aikana. Kulutustottumuksissa korostuu tuloksien mukaan helppous, mukavuus, elämäntilanne ja ruoanvalmistustaito. Tuloksista selvisi myös ruokavalintojen näkyvän elintarvikemyymälöissä hintojen esittämisen tärkeydessä, sekä tuotteiden sijainnin ja ulkomuodon tärkeyden korostumisessa. Tuloksien perusteella kulutuspäätöksiä ohjaavat asiakkaiden arvot ja vallalla olevat trendit. Tuloksissa tulevaisuudessa valmisruokavalintoihin vaikuttavat trendit olivat vastuullisuus, kasvipohjaiset ruokavaliot ja elintarvikemyymälöiden oman tekemisen korostuminen. Tuloksista selvisi keskuskeittiötoiminnan hyödyttävän elintarvikemyymälöiden liiketoimintaa tehostamalla sitä. Riskinä keskuskeittiötoiminnassa tulosten pohjalta olisi itse tehdyn valmisruoan lisäarvon katoaminen, sekä tuotteilla erottautumisen vaikeutuminen.


Johtopäätöksenä oli keskuskeittiötoiminnan tuovan hyötyjä elintarvikemyymälöiden liiketoimintaan, kunhan riskit tiedostetaan, ennakoidaan ja vältetään. Lisäksii havaittiin, että kulutuspäätöksien muodostumiseen vaikuttavat tekijät eivät kaikki ole esillä elintarvikemyymälöiden toiminnassa. Tätä olisi mahdollista hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä elintarvikemyymälöissä.
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste