Levin kausityöntekijöiden työhyvinvointi
Ahlfors, Sara (2025)
Ahlfors, Sara
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112730441
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112730441
Tiivistelmä
Lapin matkailun kausiluonteisuus oli yleistynyt vuosien aikana, joka loi haasteita työntekijöiden työhyvin-voinnille, erityisesti Levin alueella, jossa kausityö oli intensiivistä ja kiireistä. Työhyvinvoinnin edistäminen nähtiin tärkeänä työntekijöiden jaksamisen sekä asiakaspalvelun laadun kannalta.
Tavoitteena oli selvittää, millaisia kokemuksia ja ajatuksia Levin kausityöntekijöillä oli työhyvinvoinnista, mitkä tekijät ja keinot siihen vaikuttivat eniten. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisesti eli laadullisesti, ai-neistoa kerättiin teemahaastatteluin, joissa kuultiin eri ravintola- ja matkailualan kausityöntekijöitä. Ai-neisto analysoitiin laadullisesti sisällönanalyysin menetelmällä. Haastatteluissa keskityttiin työhyvinvoinnin näkyvyyteen työssä, työyhteisön ja esihenkilöiden tuesta työhyvinvointiin liittyvistä asioista sekä pereh-dytykseen, työoloihin sekä kehityskohteita työhyvinvoinnissa.
Tuloksissa ilmeni työyhteisön, esihenkilöiden tuen ja perehdytyksen laadun vaikuttavan merkittävästi yksilön työhyvinvointiin. Tukevina tekijöinä olivat esimerkiksi riittävä lepo sekä vapaa-ajan mahdollisuu-det, jotka olivat Levillä hyvin monipuoliset. Johtopäätöksinä todettiin, että kausityöntekijöiden työhyvin-vointia voitiin parantaa panostamalla riittävään lepoon, perehdytyksen laajuuteen, esihenkilöiden tukeen vaikeissa tilanteissa sekä työyhteisön yhteisöllisyyteen.
Tavoitteena oli selvittää, millaisia kokemuksia ja ajatuksia Levin kausityöntekijöillä oli työhyvinvoinnista, mitkä tekijät ja keinot siihen vaikuttivat eniten. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisesti eli laadullisesti, ai-neistoa kerättiin teemahaastatteluin, joissa kuultiin eri ravintola- ja matkailualan kausityöntekijöitä. Ai-neisto analysoitiin laadullisesti sisällönanalyysin menetelmällä. Haastatteluissa keskityttiin työhyvinvoinnin näkyvyyteen työssä, työyhteisön ja esihenkilöiden tuesta työhyvinvointiin liittyvistä asioista sekä pereh-dytykseen, työoloihin sekä kehityskohteita työhyvinvoinnissa.
Tuloksissa ilmeni työyhteisön, esihenkilöiden tuen ja perehdytyksen laadun vaikuttavan merkittävästi yksilön työhyvinvointiin. Tukevina tekijöinä olivat esimerkiksi riittävä lepo sekä vapaa-ajan mahdollisuu-det, jotka olivat Levillä hyvin monipuoliset. Johtopäätöksinä todettiin, että kausityöntekijöiden työhyvin-vointia voitiin parantaa panostamalla riittävään lepoon, perehdytyksen laajuuteen, esihenkilöiden tukeen vaikeissa tilanteissa sekä työyhteisön yhteisöllisyyteen.
