Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Tarjoilijan ammatin arvostuksen lisääminen

Wulli, Pekka (2025)

 
Avaa tiedosto
Wulli_Pekka.pdf (372.3Kt)
Lataukset: 


Wulli, Pekka
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112830701
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön aiheena on tarjoilijan ammatti ja sen arvostuksen asema Suomalaisessa yhteiskunnassa viimeisen sadan vuoden aikana ja nykypäivänä. Työn sisältö voidaan jakaa kolmeen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee ja kartoittaa tarjoilijan ammatin historiaa Suomessa 1930 -luvulta nykypäivään. Keskiössä ovat tarjoilijan ammatin työnkuvat ja ravintola-alan arvostuksen taso eri aikakausina. Vertailua tehdään erityisesti samassa asemassa olevien suorittavan tason kokkien palkkatason ja yhteiskunnallisen arvostuksen tason suhteen.

Toinen osio käsittää kasvokkain toteutetun haastattelututkimuksen, jossa haastateltavaksi on valittu satunnaisotanta ihmisistä, joille ravintola-alalla työskentely ei ole entuudestaan tuttua. Toinen haastateltavien ryhmä koostuu samansuuruisesta joukosta tarjoilijana ja kokkina työskenteleviä. Heiltä saatuja vastauksia verrataan keskenään ja analysoidaan määrällisen ja laadullisen tutkimuksen menetelmiä käyttäen.

Kolmas osa kokoaa haastattelututkimuksen datan yhteen. Saaduista tuloksista tehdään päätelmiä tarjoilijan ammatin arvostuksesta nykypäivänä alaa tuntemattomien ja alalla työskentelevien keskuudessa. Eräs tärkeimmistä havainnoista on haastateltujen tarjoilijoiden itsensä kokema alan arvostuksen lasku mitä vanhemmalta haastatellulta asiaa on kysytty. Samoin käy mielikuvalle tarjoilijan palkan kohtuullisuudesta. Näistä tuloksista huolimatta kokivat tarjoilijat viihtyvän erittäin hyvin työssään. Lopuksi opinnäytetyössä esitellään pohdintoja tarjoilijan ammatin arvostuksen lisäämiseksi.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste