Cocktaillistan kehittäminen
Tanskanen, Eveliina (2025)
Tanskanen, Eveliina
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112830706
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025112830706
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tavoitteena oli tarkastella suomalaista juomakulttuuria historiallisesta ja nykyisestä näkökulmasta sekä kehittää Goldie’s cocktailravintolalle kaksi toimivaa ja ajankohtaista cocktailia. Työn teoreettinen viitekehys käsittelee suomalaisen juomakulttuurin historiallista kehitystä, humalan roolia osana juomisperinteitä sekä cocktailien historiaa ja merkitystä osana modernia ravintolakulttuuria. Lisäksi työssä tarkastellaan nykypäivän kuluttajien odotuksia, makutottumuksia ja juomatrendejä, kuten alkoholittomien vaihtoehtojen nousua ja kestävän kehityksen merkitystä juomavalinnoissa.
Kehittämistyön tarkoituksena oli suunnitella Goldie’s cocktailravintolalle kaksi juomaa, jotka yhdistävät sesonkiajattelun, vastuulliset raaka-ainevalinnat ja tämän hetken juomatrendit. Suunnitteluprosessi perustui sekä kirjalliseen lähdeaineistoon että käytännön kokeiluun ja asiantuntijahaastatteluihin. Lopputuloksena syntyi kaksi cocktailia, jotka tukevat ravintolan asiakaskokemusta ja vahvistavat sen brändiä osana kotimaista cocktailkulttuuria.
Työn tulokset osoittavat, että kuluttajien kasvava kiinnostus elämyksellisyyteen, vastuullisuuteen ja alkoholittomiin vaihtoehtoihin vaikuttaa merkittävästi cocktailien suunnitteluun. Kehittämistyö tarjoaa käytännön esimerkin siitä, miten historiallista ja kulttuurista tietoa voidaan hyödyntää modernin ravintolakonseptin kehittämisessä.
Kehittämistyön tarkoituksena oli suunnitella Goldie’s cocktailravintolalle kaksi juomaa, jotka yhdistävät sesonkiajattelun, vastuulliset raaka-ainevalinnat ja tämän hetken juomatrendit. Suunnitteluprosessi perustui sekä kirjalliseen lähdeaineistoon että käytännön kokeiluun ja asiantuntijahaastatteluihin. Lopputuloksena syntyi kaksi cocktailia, jotka tukevat ravintolan asiakaskokemusta ja vahvistavat sen brändiä osana kotimaista cocktailkulttuuria.
Työn tulokset osoittavat, että kuluttajien kasvava kiinnostus elämyksellisyyteen, vastuullisuuteen ja alkoholittomiin vaihtoehtoihin vaikuttaa merkittävästi cocktailien suunnitteluun. Kehittämistyö tarjoaa käytännön esimerkin siitä, miten historiallista ja kulttuurista tietoa voidaan hyödyntää modernin ravintolakonseptin kehittämisessä.
