Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ikääntyneiden ravitsemus ja ravitsemussuositusten mukainen ohjaaminen

Keinänen, Aamu (2025)

 
Avaa tiedosto
Keinanen_Aamu.pdf (453.8Kt)
Lataukset: 


Keinänen, Aamu
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120231502
Tiivistelmä
Ikääntyessä ihmisen ravitsemustarpeissa tapahtuu muutoksia ja ikääntymisen myötä riski ravitsemusongelmille kasvaa. Opinnäytetyön tarkoituksena oli selvittää, miten ikääntyminen vaikuttaa ravitsemukseen, millaisia erityispiirteitä liittyy ikääntyneiden ravitsemukseen sekä miten ruokasuosituksilla ohjataan ikääntyneen ruokavalion koostamista. Opinnäytetyön menetelmänä käytettiin kuvailevaa kirjallisuuskatsausta, johon valikoitui yksitoista eri tutkimusta.

Opinnäytetyön tulokset osoittavat, että ikääntyminen lisää muun muassa painonnousun ja vajaaravitsemuksen riskiä, sairauksien ilmaantuvuutta sekä puremis- ja nielemisongelmien todennäköisyyttä. Ikääntyessä ihmisen energiankulutus ja -säätely muuttuvat. Näillä tekijöillä on yhteys ravitsemukseen. Ravitsemusohjauksella ja -neuvonnalla voidaan osaltaan tukea iäkästä sairauksien kanssa selviämisessä, kuntoutumisessa, hyvän ravitsemustilan ylläpitämisessä ja arjen hallinnassa.

Ravitsemusohjauksen perustana toimivat kansalliset ravitsemussuositukset. Niiden avulla pyritään vaikuttamaan väestön ruokailutottumuksiin ja ravintoaineiden saantiin. Ravitsemussuositusten tavoitteena on edistää väestön terveyttä, vastata ravitsemus- ja terveysongelmiin sekä vähentää ruoankäytöstä ja -tuotannosta aiheutuvia haitallisia ympäristövaikutuksia. Ikääntyneiden ruokasuositus antaa suuntaviivoja ikääntyneen ravitsemuksen käytännön toteutukseen.
 
As people age, there are changes in their nutritional needs and the risk of nutritional problems increases. The purpose of the thesis was to find out how ageing affects nutrition, what kind of special features are associated with the nutrition of the elderly, and how food-based dietary guidelines are used to guide the compliation of the elderly diet. The method of the thesis was a descriptive literature review, which selected eleven different studies.

The results of the thesis show that ageing increases the risk of weight gain and malnutrition, the incidence of diseases and the likelihood of biting and swallowing problems. As we age, human energy consumption and regulation change. These factors are linked to nutrition.

Nutrition guidance and counselling can help support the elderly person in coping with diseases, rehabilitation, maintaining a good nutritional status and managing everyday life. Food-based dietary guidelines are based on national nutritional recommendations. Nutrition recommendations are used to influence to the population’s eating habits and nutrient intake. The purpose of the nutrition recommendations is to promote the health of the population, to respond to nutrition and health problems, and to reduce the adverse environmental impacts caused by food use and production. The food-based dietary guidelines for the elderly provide guidance for the implementation of an ageing nutrition.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste