VSME-standardin mukaisen raportoinnin aloittaminen ravintola Huvilassa : standardin soveltuvuus ravintola-alalle
Palma, Kaisa (2025)
Palma, Kaisa
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120432509
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025120432509
Tiivistelmä
Euroopan Unionissa on viime vuosina käsitelty yritysten kestävyystoimiin sekä niistä raportoimiseen liittyvää lainsäädäntöä. Opinnäytetyö koskee VSME-standardin mukaista, pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattua vapaaehtoista kestävyysraportointia, mutta työssä avataan myös VSME-standardin taustalla vaikuttavia direktiivejä (CSRD ja CSDDD) sekä niihin hiljattain haettuja ja osittain jo myönnettyjäkin kevennyksiä. VSME-standardi on luotu palvelemaan yrityksiä, joille kestävyysraportointi ei ole vielä pakollista, mutta joilta suuremmat yritykset voivat ja ovat osin velvoitettujakin vaatimaan kestävyystietoja. Tässä toiminnallisessa opinnäytetyössä selvitettiin VSME-standardin soveltuvuutta ravintola-alan kestävyystyön työkaluksi ja aloitettiin VSME-standardin mukainen raportointi Ravintola Huvilassa. Ravintola Huvila, jossa opinnäytetyön tilaaja on itse osakkaana, toimi opinnäytetyön tilaajana.
Työssä käytiin läpi VSME-standardin sisältö sekä tutustuttiin standardin mukaisen kestävyysraportoinnin tueksi tarjolla oleviin työkaluihin, tilaajan kanssa puolistrukturoidun haastattelun muodossa. Haastattelun avulla tilaajalle avattiin kestävyyskäsitteitä sekä johdatettiin tilaajaa vastuullisuusteemoihin ja - käytäntöihin. Tilaajan kanssa pohdittiin yhdessä yrityksen kannalta oleellisimpia ja vaikuttavimpia teemoja sen kestävyystyöhön. Raportointia varten hankittiin dataa yritystä palvelevilta tahoilta kuten jäteyhtiöltä, energiayhtiöltä sekä vesilaitokselta. Työssä tutustuttiin erilaisiin tutkimuksiin koskien ravintola-alan kestävyyshaasteita sekä kirjallisuuteen ja tutkimukseen koskien yritysvastuuta. Työssä vertailtiin kahta erilaista palvelutarjoajaa VSME-raportointiin liittyen ja niiden soveltuvuutta tilaajan tarpeisiin. Osapuolet pitivät tärkeänä sitä, että suunnitellut toimet saadaan todella jalkautettua yrityksen arkeen, askel kerrallaan, joten jalkauttamista ja muutoksen johtamista käsitellään työssä alustavasti.
Koottujen tietojen pohjalta VSME-standardi tarjosi selkeän kokonaisuuden, joka oli sovellettavissa ravintolan toimintoihin. Standardin vahvuuksiksi koettiin sen joustavuus ja skaalautuvuus. Havaittiin, että standardi on sovellettavissa ravintola alalle. Markkinoilla on tarjolla kasvava määrä erilaisia työkaluja ja palveluita VSME-raportoinnin tueksi, joista työssä on vertailtu kahta erilaista palvelua. Ravintola-alalle suunnattua toimialakohtaista palvelua ei vielä löydetty. Vaikuttavan kestävyystyön katsottiin tarvitsevan aina kokonaisvaltaista toiminnantarkastelua ja asioihin perehtymistä, jollaista vain toinen vertailtu palveluntarjoaja tarjosi. VSME-standardi voi ohjata yritystä oleellisten teemojen äärelle ja VSME-raportti voi toimia kestävyystyön yhteenvetona, mutta konkreettisilla toimilla, toimialakohtaisella standardin soveltamisella, tavoitteilla ja johdon sitoutuneisuudella on suuri merkitys raportin vaikuttavuuden kannalta.
Avainsanat VSME-standardi, kestävyysraportointi, ravintola-ala
Sivut 42 sivua ja liitteitä 7 sivua
Työssä käytiin läpi VSME-standardin sisältö sekä tutustuttiin standardin mukaisen kestävyysraportoinnin tueksi tarjolla oleviin työkaluihin, tilaajan kanssa puolistrukturoidun haastattelun muodossa. Haastattelun avulla tilaajalle avattiin kestävyyskäsitteitä sekä johdatettiin tilaajaa vastuullisuusteemoihin ja - käytäntöihin. Tilaajan kanssa pohdittiin yhdessä yrityksen kannalta oleellisimpia ja vaikuttavimpia teemoja sen kestävyystyöhön. Raportointia varten hankittiin dataa yritystä palvelevilta tahoilta kuten jäteyhtiöltä, energiayhtiöltä sekä vesilaitokselta. Työssä tutustuttiin erilaisiin tutkimuksiin koskien ravintola-alan kestävyyshaasteita sekä kirjallisuuteen ja tutkimukseen koskien yritysvastuuta. Työssä vertailtiin kahta erilaista palvelutarjoajaa VSME-raportointiin liittyen ja niiden soveltuvuutta tilaajan tarpeisiin. Osapuolet pitivät tärkeänä sitä, että suunnitellut toimet saadaan todella jalkautettua yrityksen arkeen, askel kerrallaan, joten jalkauttamista ja muutoksen johtamista käsitellään työssä alustavasti.
Koottujen tietojen pohjalta VSME-standardi tarjosi selkeän kokonaisuuden, joka oli sovellettavissa ravintolan toimintoihin. Standardin vahvuuksiksi koettiin sen joustavuus ja skaalautuvuus. Havaittiin, että standardi on sovellettavissa ravintola alalle. Markkinoilla on tarjolla kasvava määrä erilaisia työkaluja ja palveluita VSME-raportoinnin tueksi, joista työssä on vertailtu kahta erilaista palvelua. Ravintola-alalle suunnattua toimialakohtaista palvelua ei vielä löydetty. Vaikuttavan kestävyystyön katsottiin tarvitsevan aina kokonaisvaltaista toiminnantarkastelua ja asioihin perehtymistä, jollaista vain toinen vertailtu palveluntarjoaja tarjosi. VSME-standardi voi ohjata yritystä oleellisten teemojen äärelle ja VSME-raportti voi toimia kestävyystyön yhteenvetona, mutta konkreettisilla toimilla, toimialakohtaisella standardin soveltamisella, tavoitteilla ja johdon sitoutuneisuudella on suuri merkitys raportin vaikuttavuuden kannalta.
Avainsanat VSME-standardi, kestävyysraportointi, ravintola-ala
Sivut 42 sivua ja liitteitä 7 sivua
