Café Lebell i Kristinestad-en kopp kulturhistoria : Introduktionshandbok för nyanställda
Lundell, Sandra (2015)
Lundell, Sandra
Yrkeshögskolan Novia
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505066231
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505066231
Tiivistelmä
Det här examensarbetet handlar om hur det är att driva ett café på ett museiområde, närmare bestämt Lebellska köpmansgården i Kristinestad. Arbetet behandlar också matkultur i början av 1900-talet med fokus på kaffekalas och tebjudning.
Syftet med mitt examensarbete är att sammanställa en introduktionshandbok för framtida anställda i Café Lebell. Introduktionshandboken beskriver hur ett café drivs på detta museiområde, hur vardagsrutinerna ser ut för en anställd, samt hur evenemangsdagarna är uppbyggda i jämförelse. I handboken finns det också fakta om Felénska huset och Lebellska köpmansgården, så att den som jobbar där är förberedd och kan svara på eventuella frågor som gästerna kan ha.
För att uppnå mitt syfte har jag fört anteckningar om mitt arbete och mina rutiner under min arbetstid i Café Lebell sommaren 2014. Jag har intervjuat styrelsen i Stiftelsen Lebellska Köpmansgården och fördjupat mig i kulturturism i allmänhet och med fokus på Kristinestad, samt studerat olika introduktionshandböcker. Jag har också läst gamla receptböcker och sökt information om matkultur på 1920-talet i både böcker och på nätet, detta inför mitt sommarjobb samt inför examensarbetet. This Bachelor’s thesis deals with Café Lebell on Lebellska köpmansgården in Kristiinankaupunki – a historical café in connevtion with a museum. I have also written about food culture at the beginning of the 20th century, with focus on coffee and tea parties.
The purpose of my bachelor’s thesis is to compile an introduction manual for future employees at Café Lebell. The manual describes how a café is run in this merchant’s house and what the daily routines are compared to chores when there is an event in town. There are also useful facts about Felén house and Lebell merchant’s house in the manual, this will help employees find answers to questions the customers might have.
To reach my purpose, I have been taking notes about my routines and about the work I have been doing during my work at the café. I have interviewed the board in Stiftelsen Lebellska Köpmansgården and studied cultural tourism both overall and with focus on Kristiinankaupunki. I also compared introduction manuals. Both for my work and for my thesis I read old recipe books and researched food culture from the early 20th century.
Syftet med mitt examensarbete är att sammanställa en introduktionshandbok för framtida anställda i Café Lebell. Introduktionshandboken beskriver hur ett café drivs på detta museiområde, hur vardagsrutinerna ser ut för en anställd, samt hur evenemangsdagarna är uppbyggda i jämförelse. I handboken finns det också fakta om Felénska huset och Lebellska köpmansgården, så att den som jobbar där är förberedd och kan svara på eventuella frågor som gästerna kan ha.
För att uppnå mitt syfte har jag fört anteckningar om mitt arbete och mina rutiner under min arbetstid i Café Lebell sommaren 2014. Jag har intervjuat styrelsen i Stiftelsen Lebellska Köpmansgården och fördjupat mig i kulturturism i allmänhet och med fokus på Kristinestad, samt studerat olika introduktionshandböcker. Jag har också läst gamla receptböcker och sökt information om matkultur på 1920-talet i både böcker och på nätet, detta inför mitt sommarjobb samt inför examensarbetet.
The purpose of my bachelor’s thesis is to compile an introduction manual for future employees at Café Lebell. The manual describes how a café is run in this merchant’s house and what the daily routines are compared to chores when there is an event in town. There are also useful facts about Felén house and Lebell merchant’s house in the manual, this will help employees find answers to questions the customers might have.
To reach my purpose, I have been taking notes about my routines and about the work I have been doing during my work at the café. I have interviewed the board in Stiftelsen Lebellska Köpmansgården and studied cultural tourism both overall and with focus on Kristiinankaupunki. I also compared introduction manuals. Both for my work and for my thesis I read old recipe books and researched food culture from the early 20th century.