Työhyvinvointi ja palautuminen ravintola-alalla : vaikutukset työssä jaksamiseen ja arjessa selviytymiseen
Mansikkamäki, Siiri (2025)
Mansikkamäki, Siiri
2025
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025121235803
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2025121235803
Tiivistelmä
Opinnäytetyössäni käsitellään työhyvinvointia ravintola-alalla. Ravintola-alan työ on fyysisesti raskasta ja myös henkisesti kuormittavaa. Työhyvinvoinnista huolehtiminen on keskeisessä roolissa työssä selviytymisen kannalta. Työn tarkoituksena on tuoda selkeästi esille niitä asioita, jotka vaikuttavat keskeisesti työhyvinvointiin erityisesti yksilöllisellä tasolla. Työn tavoitteena oli löytää työhyvinvoinnin kehityskohteita ja saada ratkaisuja työhyvinvoinnin haasteisiin.
Työssäni käytetään tutkimusmenetelmänä haastatteluja. Olen haastatellut kuutta ravintola-alalla työskentelevää henkilöä. Haastattelut on toteutettu marraskuussa 2025. Haastateltavilla henkilöillä oli vaihteleva määrä työkokemusta ja he työskentelivät erilaisissa työpaikoissa. Haastatteluissa kartoitettiin tekijöitä, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin positiivisesti tai negatiivisesti sekä käytiin läpi asioita, joilla työhyvinvointia voi kehittää.
Tutkimuksen mukaan työhyvinvoinnin kannalta yksi merkittävimpiä tekijöitä oli työkaverit ja toimiva työyhteisö. Haastatteluiden perusteella isoimpina haasteina esiin nousee kiire ja työergonomiasta huolehtiminen.
Työhyvinvoinnin kehittämisen kannalta jokaisen on kiinnitettävä huomiota omaan työskentelyyn ja keinoihin, joilla voi itse parantaa omaa työhyvinvointiaan. Joihinkin asioihin ei yksilönä voi vaikuttaa, mutta useissa tilanteissa on kuitenkin asioita, joihin voi itse vaikuttaa.
Työssäni käytetään tutkimusmenetelmänä haastatteluja. Olen haastatellut kuutta ravintola-alalla työskentelevää henkilöä. Haastattelut on toteutettu marraskuussa 2025. Haastateltavilla henkilöillä oli vaihteleva määrä työkokemusta ja he työskentelivät erilaisissa työpaikoissa. Haastatteluissa kartoitettiin tekijöitä, jotka vaikuttavat työhyvinvointiin positiivisesti tai negatiivisesti sekä käytiin läpi asioita, joilla työhyvinvointia voi kehittää.
Tutkimuksen mukaan työhyvinvoinnin kannalta yksi merkittävimpiä tekijöitä oli työkaverit ja toimiva työyhteisö. Haastatteluiden perusteella isoimpina haasteina esiin nousee kiire ja työergonomiasta huolehtiminen.
Työhyvinvoinnin kehittämisen kannalta jokaisen on kiinnitettävä huomiota omaan työskentelyyn ja keinoihin, joilla voi itse parantaa omaa työhyvinvointiaan. Joihinkin asioihin ei yksilönä voi vaikuttaa, mutta useissa tilanteissa on kuitenkin asioita, joihin voi itse vaikuttaa.
