Esiselvitys elintarvikkeiden 3D-tulostamisesta
Teva, Arno (2015)
Teva, Arno
Hämeen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505198836
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505198836
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli laatia esiselvitys 3D-tulostamisesta elintarvikealalla. 3D-tulostaminen on uusi ja jatkuvasti kehittyvä ala, joka tulee vaikuttamaan myös elintarvikealan kehittymiseen. Työn tarkoituksena oli selvittää elintarvikenäkökulmasta 3D-tulostamiseen liittyviä tekijöitä. Aiheen toimeksiantajana oli Hämeen ammattikorkeakoulu ja kohderyhmänä elintarvikealan Pk-yritykset.
Opinnäytetyössä esitellään yleisimpiä 3D-tulostusmenetelmiä ja selvitetään 3D-tulostamista tietokoneen kannalta ja huomioidaan tekniikan mahdollisuuksia. Elintarvikenäkökulmasta opinnäytetyössä on esitelty kaksi ole-massa olevaa laitetta, selvitetty keskeisiä asioita koskien elintarvikkeiden käyttöä 3D-tulostamisessa ja esitelty tekniikan käyttömahdollisuuksia.
Opinnäytetyötä varten suoritettiin kyselytutkimus, jossa pyrittiin selvittämään kuluttajien mielipiteitä 3D-tulostamisesta ja 3D-tulostetuista elintarvikkeista. Opinnäytetyön tulokset perustuvat kyselytutkimuksen tuloksiin, internet- ja kirjallisiin lähteisiin.
Opinnäytetyön avulla elintarvikealan yritys voi arvioida 3D-tulostamista laajentumisvaihtoehtona toiminnalleen. 3D-tulostimen hankinta yritykselle on edullinen tapa laajentaa tuotevalikoimaa ja palveluita asiakkaille. Elin-tarvikkeiden 3D-tulostaminen uudistaa elintarvikkeiden maun, muodon, terveystrendit, suunnittelun sekä mahdollistaa vielä monia muita tuntemattomia tekijöitä.
3D-tulostaminen Suomessa vielä suurelta osin tuntematon valmistusmenetelmä, elintarvikealalla vielä täysin hyödyntämätön menetelmä. Tuntemattomana menetelmänä 3D-tulostetut elintarvikkeet vaatisivat paljon onnistunutta mainontaa menetelmästä ja sen tuomista ominaisuuksista elintarvikkeelle.
Opinnäytetyössä esitellään yleisimpiä 3D-tulostusmenetelmiä ja selvitetään 3D-tulostamista tietokoneen kannalta ja huomioidaan tekniikan mahdollisuuksia. Elintarvikenäkökulmasta opinnäytetyössä on esitelty kaksi ole-massa olevaa laitetta, selvitetty keskeisiä asioita koskien elintarvikkeiden käyttöä 3D-tulostamisessa ja esitelty tekniikan käyttömahdollisuuksia.
Opinnäytetyötä varten suoritettiin kyselytutkimus, jossa pyrittiin selvittämään kuluttajien mielipiteitä 3D-tulostamisesta ja 3D-tulostetuista elintarvikkeista. Opinnäytetyön tulokset perustuvat kyselytutkimuksen tuloksiin, internet- ja kirjallisiin lähteisiin.
Opinnäytetyön avulla elintarvikealan yritys voi arvioida 3D-tulostamista laajentumisvaihtoehtona toiminnalleen. 3D-tulostimen hankinta yritykselle on edullinen tapa laajentaa tuotevalikoimaa ja palveluita asiakkaille. Elin-tarvikkeiden 3D-tulostaminen uudistaa elintarvikkeiden maun, muodon, terveystrendit, suunnittelun sekä mahdollistaa vielä monia muita tuntemattomia tekijöitä.
3D-tulostaminen Suomessa vielä suurelta osin tuntematon valmistusmenetelmä, elintarvikealalla vielä täysin hyödyntämätön menetelmä. Tuntemattomana menetelmänä 3D-tulostetut elintarvikkeet vaatisivat paljon onnistunutta mainontaa menetelmästä ja sen tuomista ominaisuuksista elintarvikkeelle.