Menekin mukainen annoskokojen optimointi ja ravinnon saannin täyttyminen : Kangasalan kunnan päiväkodit
Lätti, Essi (2015)
Lätti, Essi
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505209149
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505209149
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää vastaavatko toimeksiantajan, Kangasalan kunnan, päiväkotiruokailun todelliset annoskoot laskennallisia annoskokoja ja täyttyykö päiväkotiruokailun piirissä olevien lasten ravinnon tarve energian ja energiaravintoaineiden osalta päiväkotilounaalla.
Teoriaosuus käsittelee Suomalaisia ravitsemussuosituksia, leikki-ikäisten lasten ravinnon tarvetta, energiaa ja energiaravintoaineita, päiväkotiruokailua sekä ruokalistasuunnittelua. Opinnäyteyössä toteutettiin tutkimus, jossa tarkasteltiin valmistettua ja hävikkiin päätyvää ruokaa. Tutkimuksen perustella laskettiin todelliset annoskoot eli se, kuinka paljon ruokaa päiväkotilapset söivät. Suositusten mukaisen ravinnon tarpeen täyttymistä tarkasteltiin Jamix- tuotannonohjausjärjestelmän avulla.
Tuloksissa on kuvattu laskennallisten annoskokojen lisäksi valmistetut sekä todelliset annoskoot. Näiden perusteella annoskoot on optimoitu menekin mukaan. Ravitsemusta on tarkasteltu erikseen analysoimalla saatujen tuloksien keskimääräistä energian ja energiaravintoaineiden saantia verrattuna Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Tulosten perusteella leikki-ikäisten lasten energian ja energiaravintoaineiden saanti ei täyty päiväkotiruokailussa. Energiaravintoaineiden suhde kokonaisenergiasta on oikea, mutta kokonaisenergian saanti jää liian pieneksi. Opinnäytetyön lopuksi on tehty kehittämisehdotukset päiväkotiruokailun ravitsemuksellisuuden parantamiseksi.
Teoriaosuus käsittelee Suomalaisia ravitsemussuosituksia, leikki-ikäisten lasten ravinnon tarvetta, energiaa ja energiaravintoaineita, päiväkotiruokailua sekä ruokalistasuunnittelua. Opinnäyteyössä toteutettiin tutkimus, jossa tarkasteltiin valmistettua ja hävikkiin päätyvää ruokaa. Tutkimuksen perustella laskettiin todelliset annoskoot eli se, kuinka paljon ruokaa päiväkotilapset söivät. Suositusten mukaisen ravinnon tarpeen täyttymistä tarkasteltiin Jamix- tuotannonohjausjärjestelmän avulla.
Tuloksissa on kuvattu laskennallisten annoskokojen lisäksi valmistetut sekä todelliset annoskoot. Näiden perusteella annoskoot on optimoitu menekin mukaan. Ravitsemusta on tarkasteltu erikseen analysoimalla saatujen tuloksien keskimääräistä energian ja energiaravintoaineiden saantia verrattuna Suomalaisiin ravitsemussuosituksiin. Tulosten perusteella leikki-ikäisten lasten energian ja energiaravintoaineiden saanti ei täyty päiväkotiruokailussa. Energiaravintoaineiden suhde kokonaisenergiasta on oikea, mutta kokonaisenergian saanti jää liian pieneksi. Opinnäytetyön lopuksi on tehty kehittämisehdotukset päiväkotiruokailun ravitsemuksellisuuden parantamiseksi.