Inköp av livsmedel i restaurangbranschen
Mansour, Nadja (2015)
Mansour, Nadja
Arcada - Nylands svenska yrkeshögskola
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505219340
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505219340
Tiivistelmä
Detta examensarbete undersöker inköp av livsmedel i restaurangbranschen. Arbetets huvudforskningsfråga är att undersöka hur inköpsprocessen för ett café med lunchverksamhet ser ut. Syftet för arbetet är att få en djupare bild av hur inköpsprocessen fungerar i praktiken i ett företag samt hur skriven teori kan tillämpas där. Jag har även som personligt syfte att lära mig mer om inköp, eftersom det är något jag vill arbeta med i framtiden.
I den teoretiska referensramen presenterar jag allmän inköpsteori samt går in på inköp i livsmedelsbranschen. Då inköp av livsmedel undersöks kommer det fram olika relevanta faktorer som livsmedelslogistik och livsmedelslagen. Den empiriska delen är en kvalitativ fallstudie som går ut på en intervju av restaurangchefen i företaget samt en observationsstudie av lunchverksamheten.
Studien påvisar hur viktigt det är att ha en effektiv inköpsprocess. Förutom att inköpsprocessen fungerar, måste ett företag också ha koll på det svinn som uppstår. Livsmedel har en kort livscykel och då måste inköpen optimeras efter omsättningen av varor så att svinnet inte utgör onödiga kostnader. This thesis examines purchasing of food in the restaurant business. The main purpose is to describe the purchasing-process of a cafeteria with lunch activity. The aim is to get a deeper insight into and tangible information on how the purchasing process works and how the written theory of it can be applied. I also have as a personal aim to learn more about purchasing, which is a field I want to work with in the future.
In the theoretical framework I present general theory of purchasing as well as purchases made in the restaurant business. When purchasing food is examined I will present various relevant factors such as food logistics and the food law. The empirical part is a qualitative case study, which involves an interview with the restaurant manager of the company and an observational study of the lunch activity.
The study demonstrates how important it is to have an efficient purchasing process. In addition to that the purchasing process works, a company must also keep track of the losses incurred. Food has a relatively short life cycle, and therefore the purchasing should be optimized according to the cycle of products in storage so that the losses do not create as unnecessary costs.
I den teoretiska referensramen presenterar jag allmän inköpsteori samt går in på inköp i livsmedelsbranschen. Då inköp av livsmedel undersöks kommer det fram olika relevanta faktorer som livsmedelslogistik och livsmedelslagen. Den empiriska delen är en kvalitativ fallstudie som går ut på en intervju av restaurangchefen i företaget samt en observationsstudie av lunchverksamheten.
Studien påvisar hur viktigt det är att ha en effektiv inköpsprocess. Förutom att inköpsprocessen fungerar, måste ett företag också ha koll på det svinn som uppstår. Livsmedel har en kort livscykel och då måste inköpen optimeras efter omsättningen av varor så att svinnet inte utgör onödiga kostnader.
In the theoretical framework I present general theory of purchasing as well as purchases made in the restaurant business. When purchasing food is examined I will present various relevant factors such as food logistics and the food law. The empirical part is a qualitative case study, which involves an interview with the restaurant manager of the company and an observational study of the lunch activity.
The study demonstrates how important it is to have an efficient purchasing process. In addition to that the purchasing process works, a company must also keep track of the losses incurred. Food has a relatively short life cycle, and therefore the purchasing should be optimized according to the cycle of products in storage so that the losses do not create as unnecessary costs.