Syöpäpotilaan ravitsemusohjauksen tukeminen : erityisesti suun ja nielun sekä vatsan ja suoliston alueen syöpäkuntoutujat
El Bakri, Salima (2015)
El Bakri, Salima
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505219363
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505219363
Tiivistelmä
Syöpäpotilaiden painonlasku on yleistä. Lähes puolella potilaista painonlasku on yli 10 % ja aliravitsemusta on todettu tiettyihin syöpätyyppeihin sairastuneilla jopa 85 %:lla. Laihtumiseen vaikuttaa ensisijaisesti syövän sijainti. Suun ja nielun alueen syöpäpotilaiden ravitsemusongelmat ovat tavanomaisia jo syöpähoitoja edeltävästi ja hoitojen jälkeen syömiseen liittyviä ongelmia on heistä jokaisella. Vatsan ja suoliston alueen syöpäpotilaiden ravitsemustilaa huonontavat itse syöpään liittyvät aineenvaihdunnalliset muutokset sekä leikkaus-, säde- ja solunsalpaajahoitoihin liittyvät sivuvaikutukset.
Kehittämisprojektin tarkoituksena oli tunnistaa syöpäpotilaiden ravitsemusohjauksen kehittämistarpeet syöpähoitopolun eri vaiheissa, erityisesti sopeutumisvalmennuksessa. Kehittämisprojektin tavoitteena oli syöpää sairastavien ravitsemusohjauksen tukeminen syöpähoitopolun eri vaiheissa, erityisesti sopeutumisvalmennuksessa. Siten se vastasi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun yhteiseen Syöpäpotilaan hyvä hoitopolku 2010-2015 -tutkimus- ja kehittämishankkeen ja sen osaprojektin Syöpäpotilaiden elämänlaadun ja -hallinnan parantaminen syöpähoidon eri vaiheissa Varsinais-Suomessa tavoitteisiin. Kehittämisprojektin tuloksena esitetään kehittämisehdotukset sekä implementoitavissa oleva toimintamalli sopeutumisvalmennuksen ravitsemusohjaukseen.
Kehittämisprojektiin liittyvän soveltavan tutkimuksen aineisto kerättiin kolmella menetelmällä: 1) Syöpäkuntoutujien ravitsemustila arvioitiin vajaaravitsemuksen riskin seulontamenetelmällä
sopeutumisvalmennuskurssin alussa sekä noin kuukausi sen jälkeen. 2) Syöpäkuntoutujat kirjoittivat ruokapäiväkirjaa sopeutumisvalmennuskurssia edeltävästi sekä noin kuukausi sen
jälkeen. 3) Syöpäkuntoutujat vastasivat puolistrukturoituun kyselyyn sopeutumisvalmennuskurssia edeltävästi sekä sen jälkeen. Näiden lisäksi toteutettiin asiantuntijapaneeli, johon osallistui asiantuntijoita ravitsemukseen ja syöpäsairauteen liittyen.
Syöpäpotilaiden hyvä ravitsemustila parantaa syöpähoitovastetta, ravinnonsaantia, painoa, toimintakykyä, elämänlaatua, vähentää liitännäissairauksia, pienentää syöpäkuolleisuutta, vähentää sairaalassaolopäiviä ja siten alentaa hoidon kustannuksia. Hyötyjä on ensisijaisesti
potilas ja sitä kautta hänen läheisensä, mutta myös yhteiskunta pienemmillä hoitokuluilla.
Kehittämisprojektin tarkoituksena oli tunnistaa syöpäpotilaiden ravitsemusohjauksen kehittämistarpeet syöpähoitopolun eri vaiheissa, erityisesti sopeutumisvalmennuksessa. Kehittämisprojektin tavoitteena oli syöpää sairastavien ravitsemusohjauksen tukeminen syöpähoitopolun eri vaiheissa, erityisesti sopeutumisvalmennuksessa. Siten se vastasi Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen ja Turun ammattikorkeakoulun yhteiseen Syöpäpotilaan hyvä hoitopolku 2010-2015 -tutkimus- ja kehittämishankkeen ja sen osaprojektin Syöpäpotilaiden elämänlaadun ja -hallinnan parantaminen syöpähoidon eri vaiheissa Varsinais-Suomessa tavoitteisiin. Kehittämisprojektin tuloksena esitetään kehittämisehdotukset sekä implementoitavissa oleva toimintamalli sopeutumisvalmennuksen ravitsemusohjaukseen.
Kehittämisprojektiin liittyvän soveltavan tutkimuksen aineisto kerättiin kolmella menetelmällä: 1) Syöpäkuntoutujien ravitsemustila arvioitiin vajaaravitsemuksen riskin seulontamenetelmällä
sopeutumisvalmennuskurssin alussa sekä noin kuukausi sen jälkeen. 2) Syöpäkuntoutujat kirjoittivat ruokapäiväkirjaa sopeutumisvalmennuskurssia edeltävästi sekä noin kuukausi sen
jälkeen. 3) Syöpäkuntoutujat vastasivat puolistrukturoituun kyselyyn sopeutumisvalmennuskurssia edeltävästi sekä sen jälkeen. Näiden lisäksi toteutettiin asiantuntijapaneeli, johon osallistui asiantuntijoita ravitsemukseen ja syöpäsairauteen liittyen.
Syöpäpotilaiden hyvä ravitsemustila parantaa syöpähoitovastetta, ravinnonsaantia, painoa, toimintakykyä, elämänlaatua, vähentää liitännäissairauksia, pienentää syöpäkuolleisuutta, vähentää sairaalassaolopäiviä ja siten alentaa hoidon kustannuksia. Hyötyjä on ensisijaisesti
potilas ja sitä kautta hänen läheisensä, mutta myös yhteiskunta pienemmillä hoitokuluilla.