Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Turun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Vailla työ- ja opiskelupaikkaa olevien nuorten terveyden edistäminen terveellisen ruokavalion avulla

Koskela, Terhi (2015)

 
Avaa tiedosto
Terhi_Koskela.pdf (634.8Kt)
Lataukset: 


Koskela, Terhi
Turun ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201505249811
Tiivistelmä
Työttömät ja vailla opiskelupaikkaa olevat nuoret jäävät vaille työ- tai opiskelupaikan tarjoamista ravitsemussuositusten mukaisista aterioista ja kannustuksesta liikunnan lisäämiseksi. Työttömyys, koulutuksen puute ja alhainen sosioekonominen asema heijastuvat ruokavalioon epäedullisesti. Ota koppi! – Syö ja liiku terveydeksi -hankkeen tarkoituksena on edistää työttömien nuorten terveyttä ravitsemuksen ja liikunnan avulla.

Tämä kehittämisprojekti oli osa Ota koppi -hanketta. Kehittämisprojektin tarkoituksena oli edistää kohderyhmän terveyttä terveellisen ruokavalion avulla. Kehittämisprojektin tavoitteena oli tuottaa terveellistä ruokavaliota edistävää sisältöä Ota koppi -hankkeen Internet-palveluun. Lopputuotoksena oli nuoria motivoiva Internet-sivusto, joka tukee omaehtoista panostusta terveelliseen ruokavalioon.

Tutkimuksellisen osuuden tavoitteena oli kuvata työttömien nuorten ruokailutottumuksia sekä heidän mielipiteitään Internetin käytöstä ruokailutottumusten parantamisessa. Tiedonantajina toimi joukko Salon seudun 16–29-vuotiaita työttömiä nuoria (N=7). Tutkimusmenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Haastattelut analysoitiin teemoittelun ja tyypittelyn avulla.

Soveltavan tutkimuksen perusteella haastateltavien ateriarytmi oli pääsääntöisesti epäsäännöllinen ja ruokavalio yksipuolinen. Erityisesti kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö oli vähäistä. Ruokailutottumuksiin vaikuttivat muun muassa ruoanlaittovalmiudet, lyhytjänteisyys, jaksamisen puute ja taloudellinen tilanne. Ruokailu oli haastateltaville lähinnä nälän poistamista mahdollisimman täyttävillä aterioilla. Haastateltavat olivat pääsääntöisesti tiedostaneet terveellisen ruokavalion merkityksen, mutta kokivat sen toteuttamisen liian vaivalloiseksi tai mahdottomaksi. Ennakoinnin ja suunnitelmallisuuden puute sekä ruoanlaiton aikaa vievyys olivat taustalla olevia selittäviä tekijöitä. Haastateltavat toivoivat Ota koppi! –hankkeen Internet-sivuilta huumoria, epävirallisuutta ja pelottelun välttämistä. Soveltavan tutkimuksen perusteella suunniteltiin Ota koppi -hankkeelle kohderyhmää motivoivat Internet-sivut.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste