Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Ruoka osana elämänhallinnan ohjausta : Kyselytutkimus lastensuojelun laitoshuollon työntekijöille

Äijö, Aila (2015)

 
Avaa tiedosto
Aijo_Aila.pdf (1.312Mt)
Lataukset: 


Äijö, Aila
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015052710697
Tiivistelmä
Opinnäytetyön päätavoitteena oli kartoittaa lastensuojelun laitoshuollon työntekijöiden näkemyksiä siitä, missä ruokaan liittyvissä asioissa asiakkaina olevat lapset tarvitsevat ohjausta. Toissijainen tavoite oli selvittää, millaisiksi työntekijät kokevat omat ruokaan liittyvät valmiutensa asiakastyössä. Tutkimuksen avulla oli tarkoitus etsiä kehittämisen kohteita lasten syömisistä sekä herättää keskustelua ruoan roolista kuntoutumista tukevana työvälineenä. Opinnäytetyön idea oli lähtöisin opinnäytetyön tekijän omasta kiinnostuksesta ruokaan sekä työelämässä tehdyistä havainnoista lasten ruokaan liittyvästä ja toisaalta ruoan aiheuttamasta käyttäytymisestä.

Kyseessä oli määrällinen tutkimus. Aineisto kerättiin puolistrukturoiduilla kyselylomakkeilla kevättalven 2015 aikana. Yhteistyötahoiksi opinnäytetyölle löytyi seitsemän pirkanmaalaista yksityistä ja kunnallista lastensuojelun laitoshuollon organisaatiota, joissa oli yhteensä kymmenen yksikköä ja 100 työntekijää. Palautuneista lomakkeista tutkimuksen aineistoon hyväksyttiin 67, joten vastausprosentti oli 67 %. Aineisto analysoitiin tilastollisin menetelmin Tixel-ohjelman avulla. Yksiulotteisten jakaumien tarkastelun lisäksi tehtiin ristiintaulukointi ja khiin neliö -testi. Avointen kysymysten osalta analysointimenetelmänä käytettiin aineistolähtöistä teemoittelua.

Opinnäytetyön tulosten mukaan lastensuojelun laitoshuollon työntekijät Pirkanmaalla näkivät asiakkaina olevien lasten tarvitsevan ruokaan liittyvää ohjausta lisätyn sokerin, kasvisten, marjojen, pähkinöiden tai siemenien ja vaaleiden viljojen käytössä sekä tunnesyömisessä. 94 % työntekijöistä näki tarpeelliseksi kiinnittää enemmän huomiota lasten syömisiin. Tulosten perusteella lastensuojelun laitoshuollon työntekijät kokivat omat ruokaan liittyvät valmiutensa riittäviksi. Työntekijät eivät tulosten mukaan kokeneet tarvitsevansa ruokaan liittyvää ohjausta, mutta osa oli kiinnostunut lisäkoulutuksesta tai -ohjeistuksesta.

Jatkotutkimuksen aiheena voisi olla sellaisten ohjausmenetelmien kehittäminen, joiden avulla lapsia ja nuoria voidaan tukea syömään riittävästi, monipuolisesti ja ilman pelkoa. Koska vain lapset itse tietävät tarkasti, mitä he syövät, voisi täsmällisempää tietoa saada selvittämällä asiaa heiltä itseltään esimerkiksi ruokapäiväkirjojen avulla. Kehittämisehdotuksena esitettiin, että herkuttelun voisi mahdollisesti kytkeä järjestelmällisesti ennalta sovittuihin tilanteisiin, joiden ulkopuolella makeaa ei laitoksen tarjoamana ole saatavilla.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste