Ravitsemussuosituksen toteutuminen pienissä lounasravintoloissa
Kallioinen, Anne-Leila (2015)
Kallioinen, Anne-Leila
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060312122
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060312122
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Kanta-Hämeessä, Hämeenlinnan alueella pienten yksityisten lounasravintoloiden ruokapalveluhenkilöstön ravitsemusosaamista ja ravitsemussuosituksen toteutumista sekä lisäkoulutuksen tarvetta ravitsemuksellisesti täysipainoisten aterioiden valmistamiseen.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullisia menetelmiä, triangulaatiota. Aineiston keruu tapahtui puolistrukturoidun haastattelun, havainnoinnin ja valokuvauksen avulla syksyllä 2014. Haastattelu tehtiin 17 henkilölle. Valokuvia 17 eri lounasravintolan lounasbuffet’sta otettiin 191 kappaletta. Haastattelun kysymykset laadittiin Ravitsemuspassin ja Sydänliiton arkilounaskriteereiden sekä työn teoreettisen viitekehyksen perusteella.
Ravitsemussuosituksien toteutumista lounasruoista ei voitu selvittää, koska kiertäviä ruokalistoja ja vakioruokaohjeita ja tuotannonohjausjärjestelmää ei ole käytössä. Valokuva-analyysin ja havainnoinnin perusteella buffetpöydistä pystyttiin selvittämään se, että lautasmallin mukaista ateriaa ei asiakas pysty lounasbuffet’sta kokoamaan. Haastateltavat tarvitsevat tämänhetkisen osaamisensa kehittymiseksi täydennyskoulutusta.
Hämeenlinnan alueen lounasravintoloiden ruoan ravitsemuslaatua tulee kehittää ravitsemussuositusta vastaavaksi. Kehittämistyö pitäisikin ensisijaisesti kohdistaa kiertävään ruokalistaan ja reseptien vakiointiin sekä tuotannonohjausjärjestelmien käyttöönottoon. Koulutuksessa tulee lisäksi korostaa terveyttä edistävän ruokavalion merkitystä, koska sillä voidaan vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevästi.
Opinnäytetyössä käytettiin laadullisia menetelmiä, triangulaatiota. Aineiston keruu tapahtui puolistrukturoidun haastattelun, havainnoinnin ja valokuvauksen avulla syksyllä 2014. Haastattelu tehtiin 17 henkilölle. Valokuvia 17 eri lounasravintolan lounasbuffet’sta otettiin 191 kappaletta. Haastattelun kysymykset laadittiin Ravitsemuspassin ja Sydänliiton arkilounaskriteereiden sekä työn teoreettisen viitekehyksen perusteella.
Ravitsemussuosituksien toteutumista lounasruoista ei voitu selvittää, koska kiertäviä ruokalistoja ja vakioruokaohjeita ja tuotannonohjausjärjestelmää ei ole käytössä. Valokuva-analyysin ja havainnoinnin perusteella buffetpöydistä pystyttiin selvittämään se, että lautasmallin mukaista ateriaa ei asiakas pysty lounasbuffet’sta kokoamaan. Haastateltavat tarvitsevat tämänhetkisen osaamisensa kehittymiseksi täydennyskoulutusta.
Hämeenlinnan alueen lounasravintoloiden ruoan ravitsemuslaatua tulee kehittää ravitsemussuositusta vastaavaksi. Kehittämistyö pitäisikin ensisijaisesti kohdistaa kiertävään ruokalistaan ja reseptien vakiointiin sekä tuotannonohjausjärjestelmien käyttöönottoon. Koulutuksessa tulee lisäksi korostaa terveyttä edistävän ruokavalion merkitystä, koska sillä voidaan vaikuttaa sydän- ja verisuonisairauksia ehkäisevästi.