Toimenkuvat työyhteisön kehittämisen välineenä suurkeittiössä
Ahtiainen, Riitta (2015)
Ahtiainen, Riitta
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060612641
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015060612641
Tiivistelmä
Opinnäytetyön otsikko
Toimenkuvat työyhteisön kehittämisen välineenä suurkeittiössä Sivu- ja liitesivumäärä
23 + 2
Opinnäytetyön tavoitteena on laatia toimenkuvat Helsingin kaupungin Palmia-liikelaitoksen Hoitoalan ruokapalveluiden Töölön monipuolisen palvelukeskuksen keittiöhenkilökunnalle. Tarve suunnittelulle lähti opinnäytetyön tekijän siirryttyä kyseiseen toimipaikkaan ravintolapäälliköksi syksyllä 2014. Opinnäytetyö on toimeksianto tekijän työnantajalta.
Toiminnallisessa opinnäytetyössä laaditaan raportti ja produkti. Raportin tietoperustassa esitellään toimeksiantaja ja kerrotaan toimipaikan päivittäiset työtehtävät. Lähtökohtatilanne uusien toimenkuvien laatimiselle selvitetään. Kirjoitettujen toimenkuvien hyötyä analysoidaan osaamisen, sitoutumisen, motivaation sekä työilmapiirin ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tietoperustasta selviää uusien toimenkuvien vaikutus työaikasuunnitteluun ja muutosten kustannusvaikutukset. Muutosjohtamista ja työyhteisön suhtautumista muutoksiin käsitellään melko laajasti.
Toimenkuvien laatimisprosessi esitetään aikajanana sekä Demingin ympyrän avulla. Toimenkuvat laaditaan yhdessä henkilökunnan kanssa.
Opinnäytetyön produkti ovat toimenkuvat, joita on kuusi kappaletta. Toimenkuvat laaditaan keittiöpäällikölle, aamu- ja iltakokille, ruokasalinhoitajalle, kahvionhoitajalle ja astianpesijälle. Ne liitetään tähän työhön liitetiedostoina ja säilytetään tekijän toimipaikassa sähköisessä muodossa. Toimipaikassa toimenkuvat tulostetaan ja laitetaan esille keittiön ilmoitustaululle.Toimenkuvia käytetään perehdytyksessä sekä päivittäisen työn johtamisessa. Toimenkuvat päivitetään tarvittaessa.
Opinnäytetyö aloitetaan syksyllä 2014 ja se valmistuu kesäkuussa 2015. Opnnäytetyön produkti eli toimenkuvat julkaistaan huhtikuussa 2015.
Opinnäytetyön pohdinnassa käydään läpi tekijän opinnäytetyön aikataulu ja työn eteneminen.
Uusien toimenkuvien vaikutusta toimipaikan päivittäiseen työhön pohditaan. Tekijä toivoo, että toimenkuvat voidaan julkaista Palmian Hoitoalan ruokapalveluissa ja niitä voitaisiin käyttää muissakin toimipaikoissa kirjoitettujen toimenkuvien pohjana.
Asiasanat
Toimenkuvat, työnkuva, työn organisointi, työaika, ajankäyttö
Toimenkuvat työyhteisön kehittämisen välineenä suurkeittiössä Sivu- ja liitesivumäärä
23 + 2
Opinnäytetyön tavoitteena on laatia toimenkuvat Helsingin kaupungin Palmia-liikelaitoksen Hoitoalan ruokapalveluiden Töölön monipuolisen palvelukeskuksen keittiöhenkilökunnalle. Tarve suunnittelulle lähti opinnäytetyön tekijän siirryttyä kyseiseen toimipaikkaan ravintolapäälliköksi syksyllä 2014. Opinnäytetyö on toimeksianto tekijän työnantajalta.
Toiminnallisessa opinnäytetyössä laaditaan raportti ja produkti. Raportin tietoperustassa esitellään toimeksiantaja ja kerrotaan toimipaikan päivittäiset työtehtävät. Lähtökohtatilanne uusien toimenkuvien laatimiselle selvitetään. Kirjoitettujen toimenkuvien hyötyä analysoidaan osaamisen, sitoutumisen, motivaation sekä työilmapiirin ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Tietoperustasta selviää uusien toimenkuvien vaikutus työaikasuunnitteluun ja muutosten kustannusvaikutukset. Muutosjohtamista ja työyhteisön suhtautumista muutoksiin käsitellään melko laajasti.
Toimenkuvien laatimisprosessi esitetään aikajanana sekä Demingin ympyrän avulla. Toimenkuvat laaditaan yhdessä henkilökunnan kanssa.
Opinnäytetyön produkti ovat toimenkuvat, joita on kuusi kappaletta. Toimenkuvat laaditaan keittiöpäällikölle, aamu- ja iltakokille, ruokasalinhoitajalle, kahvionhoitajalle ja astianpesijälle. Ne liitetään tähän työhön liitetiedostoina ja säilytetään tekijän toimipaikassa sähköisessä muodossa. Toimipaikassa toimenkuvat tulostetaan ja laitetaan esille keittiön ilmoitustaululle.Toimenkuvia käytetään perehdytyksessä sekä päivittäisen työn johtamisessa. Toimenkuvat päivitetään tarvittaessa.
Opinnäytetyö aloitetaan syksyllä 2014 ja se valmistuu kesäkuussa 2015. Opnnäytetyön produkti eli toimenkuvat julkaistaan huhtikuussa 2015.
Opinnäytetyön pohdinnassa käydään läpi tekijän opinnäytetyön aikataulu ja työn eteneminen.
Uusien toimenkuvien vaikutusta toimipaikan päivittäiseen työhön pohditaan. Tekijä toivoo, että toimenkuvat voidaan julkaista Palmian Hoitoalan ruokapalveluissa ja niitä voitaisiin käyttää muissakin toimipaikoissa kirjoitettujen toimenkuvien pohjana.
Asiasanat
Toimenkuvat, työnkuva, työn organisointi, työaika, ajankäyttö