Natriumin vähentäminen jauhetusta lihasta valmistetuissa jauhelihavalmisteissa
Tuovila, Maiju (2015)
Tuovila, Maiju
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061213277
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061213277
Tiivistelmä
Opinnäytetyön aiheena on natriumin vähentäminen jauhetusta lihasta valmiste-tuissa raakalihavalmisteissa. Käytännössä tämä tarkoittaa tuotteisiin lisättävän suolan määrän rajoittamista. Työn tilaaja on Atria Suomi Oy, jonka kahteen tuot-teeseen paneudutaan käytännön osiossa. Aihetta käsitellään teoriatasolla ravit-semuksen, terveyden ja lainsäädännön näkökulmista.
Natrium on terveyden kannalta välttämätön ravintoaine, mutta sen saanti on Suo-messa liian korkealla tasolla. Teoriaosassa käsitellään tämän hetkistä natriumin kulutustilannetta sekä sen liikasaannista aiheutuvia terveysriskejä. Lainsäädäntöosiossa perehdytään Suomen elintarvikelainsäädäntöön, koskien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja natriumpitoisuuden ilmoittamista. Käytännön osuudessa tutkitaan kahta markkinoilla olevaa raakalihavalmistetta, joiden natriumpitoisuutta halutaan laskea vähintään 30 % ilman, että tuotteiden aistinvarainen laatu heikkenee. Vähennetyn suolan maun korvaamiseen testataan aromeja ja mineraalisuoloja. Tuotteiden laatua arvioidaan aistinvaraisesti laboratoriotesteissä, joiden raatina toimivat asiantuntijat. Lopuksi tuotteet arvioidaan aistinvaraisissa kuluttajatesteissä.
Natrium on terveyden kannalta välttämätön ravintoaine, mutta sen saanti on Suo-messa liian korkealla tasolla. Teoriaosassa käsitellään tämän hetkistä natriumin kulutustilannetta sekä sen liikasaannista aiheutuvia terveysriskejä. Lainsäädäntöosiossa perehdytään Suomen elintarvikelainsäädäntöön, koskien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjä ja natriumpitoisuuden ilmoittamista. Käytännön osuudessa tutkitaan kahta markkinoilla olevaa raakalihavalmistetta, joiden natriumpitoisuutta halutaan laskea vähintään 30 % ilman, että tuotteiden aistinvarainen laatu heikkenee. Vähennetyn suolan maun korvaamiseen testataan aromeja ja mineraalisuoloja. Tuotteiden laatua arvioidaan aistinvaraisesti laboratoriotesteissä, joiden raatina toimivat asiantuntijat. Lopuksi tuotteet arvioidaan aistinvaraisissa kuluttajatesteissä.