Salaattien mikrobiologinen laatu Laukaan ympäristöterveydenhuollon alueella
Lappalainen, Mikko (2015)
Lappalainen, Mikko
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061313311
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015061313311
Tiivistelmä
Elintarvikelain (23/2006) mukaan kunnan elintarvikevalvonta tulee tapahtua kunnan määräämän lauta-kunnan tai muun monijäsenisen toimielimen toimesta. Käytännössä tämä tapahtuu ympäristöterveyden-huollon toimesta valvontaviranomaisen valtuuttamana. Näytteenotto on osana tätä valvontaa keino val-voa elintarvikkeiden laatua. Sitä tehdään sekä viranomaisten että elintarvikealan toimijoiden toimesta.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin näytteenottoprojektina joka on osa Laukaan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaa. Tavoitteena oli selvittää tarjolla olleiden salaattien mikrobiologinen ja hygieeni-nen laatu. Näytteitä otettiin eri elintarvikealan toimijoiden kaiken tyyppisistä salaateista yhteensä 35 kappaletta ja niistä tutkittiin lämpötila B. cereus, hiivat ja homeet. Työn mikrobiologiset tutkimukset to-teutettiin Jyväskylän ympäristölaboratorion toimesta ja tulosten ohjearvoina käytettiin Elintarvikehuo-neistoasetuksessa (1367/2011), Elintarviketeollisuusliiton julkaisussa sekä Laboratorioeläinlääkärien neu-vottelupäivät 2001:n taulukossa esitettyjä arvoja.
Näytteistä 49 % oli tuoreita raaka-aineita, 26 % majoneesia ja loput kypsennettyjä tai muuten käsiteltyjä elintarvikkeita sisältävistä salaateista. Kaikkiaan 86 % oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä ja loput vält-täviä, yksikään ei ollut laadultaan huono. Lämpötila puolestaan oli hyvä 26 %, välttävä 50 % ja huono 24 % salaateista. B. cereus -bakteeria esiintyi 11 %, hiivoja 74 % ja homeita 29 % näytteistä. Näistä B. cereus oli useimmiten syynä välttävään tulokseen. Opinnäytetyön tulokset vastasivat muissa samankaltaisissa pro-jekteissa saatuja tuloksia.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin näytteenottoprojektina joka on osa Laukaan ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelmaa. Tavoitteena oli selvittää tarjolla olleiden salaattien mikrobiologinen ja hygieeni-nen laatu. Näytteitä otettiin eri elintarvikealan toimijoiden kaiken tyyppisistä salaateista yhteensä 35 kappaletta ja niistä tutkittiin lämpötila B. cereus, hiivat ja homeet. Työn mikrobiologiset tutkimukset to-teutettiin Jyväskylän ympäristölaboratorion toimesta ja tulosten ohjearvoina käytettiin Elintarvikehuo-neistoasetuksessa (1367/2011), Elintarviketeollisuusliiton julkaisussa sekä Laboratorioeläinlääkärien neu-vottelupäivät 2001:n taulukossa esitettyjä arvoja.
Näytteistä 49 % oli tuoreita raaka-aineita, 26 % majoneesia ja loput kypsennettyjä tai muuten käsiteltyjä elintarvikkeita sisältävistä salaateista. Kaikkiaan 86 % oli mikrobiologiselta laadultaan hyviä ja loput vält-täviä, yksikään ei ollut laadultaan huono. Lämpötila puolestaan oli hyvä 26 %, välttävä 50 % ja huono 24 % salaateista. B. cereus -bakteeria esiintyi 11 %, hiivoja 74 % ja homeita 29 % näytteistä. Näistä B. cereus oli useimmiten syynä välttävään tulokseen. Opinnäytetyön tulokset vastasivat muissa samankaltaisissa pro-jekteissa saatuja tuloksia.