Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Tampereen ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Tulevaisuuden vaihtoehtoiset ruokavaliot Suomessa

Ilanen, Sonja; Nyberg, Sara (2015)

 
Avaa tiedosto
Ilanen_Sonja Nyberg_Sara.pdf (1.195Mt)
Lataukset: 


Ilanen, Sonja
Nyberg, Sara
Tampereen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015082714157
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena on heikkojen signaalien ja ennakointimenetelmän avulla saada tietoa tulevaisuuden vaihtoehtoisista ruokavalioista ja suosituista raaka-aineista. Mediaseurannan ja heikkojen signaalien avulla tehdään kolmen vuoden päähän ennuste. Mediaseurantaa tehtiin viiden kuukauden ajan kymmenestä eri ruokablogista sekä sanoma- ja aikakausilehdestä. Blogien päivityksistä ja lehdistä kerättiin kaikki ruokapäivitykset, joissa esiintyi reseptejä. Valituista lehdistä poimittiin lisäksi kaikki ruokauutiset.

Työn teoriaosuudessa selvitetään ruokaan liittyviä käsitteitä, sähköisen ja painetun median historiaa ja nykypäivää. Myös kuluttajakäyttäytymisen osa-alueita otetaan esille, jotta lukijan on helpompi ymmärtää kuluttajan kuluttamisen tarvetta. Työssä kerrotaan myös ruokakäyttäytymisestä ja siitä, mitkä asiat vaikuttavat ihmisen ruokavalintoihin.

Mediaseurannasta saadaan laajasti tietoja nykypäivän ja tulevaisuuden vaihtoehtoisista ruokavalioista ja siitä, mitkä raaka-aineet ovat tällä hetkellä pinnalla ja kuluttajien suosiossa. Tulokset purettiin auki Excel-taulukoiksi, joista tehtiin kuviota. Näin lukijan on helppo ymmärtää tutkimuksen tuloksia. Ruokalajit haluttiin ottaa mukaan tutkimukseen työn tekijöiden oman mielenkiinnon vuoksi. Ruokalajit avattiin kirjallisesti ja niistä voidaan huomata, mitkä ruokalajit ovat trendikkäitä.

Ruokavalioiden osalta tulokset olivat ennalta arvattavia. Raaka-aineiden osalta saatiin uutta tietoa. Opinnäytetyö tehtiin toimeksiantona ja yritys voi hyödyntää tuloksia tuotekehityksessään. Tietosuojaan vedoten toimeksiantajan nimeä ei mainita opinnäytetyössä. Opinnäytetyön aihe on ainutlaatuinen eikä samanlaista tutkimusta aiheesta löytynyt. Opinnäytetyön tekeminen uudesta aiheesta todettiin haastavaksi, opettavaiseksi sekä erittäin mielenkiintoiseksi.

Opinnäytetyö tehtiin parityönä yrityksen toiveen sekä työn laajuuden vuoksi. Työn aloitus hetkellä tutkimusprosessi jaettiin kahteen osaan. Sonja Ilanen seurasi blogeja ja kirjoitti niihin liittyvän teorian ja Sara Nyberg seurasi lehtiä ja kirjoitti niiden teoria osuuden. Koko opinnäytetyöprosessin ajan opinnäytetyön tekijät pitivät yhteyttä, tekivät osioita yhdessä ja päättivät tutkimustavoista ja sisällöstä kasvokkain.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste