Alakouluikäisen terveellinen ravitsemus : Toiminnallinen terveyskasvatustunti kuudesluokkalaisille
Latvala, Taru; Vesterlund, Karita (2015)
Latvala, Taru
Vesterlund, Karita
Seinäjoen ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090314283
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015090314283
Tiivistelmä
Ravitsemuksella on lapsille ja nuorille tärkeä merkitys terveen kasvun ja kehityksen kannalta. Suomalaisten lasten ruokavaliossa ongelmakohtia ovat saantisuositusten mukaan sokerin, rasvan ja suolan liikasaanti sekä ravintokuidun, D-vitamiinin ja raudan liian vähäinen saanti. Lasten ja nuorten ylipaino yleistyy maailman laajuisesti, joten ravitsemusneuvonta on erittäin tärkeää aloittaa jo lapsille, sillä lapsuudessa opitut tavat jatkuvat läpi elämän.
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, millaista on terveellinen ja monipuolinen ravinto, mistä se koostuu ja mitkä tekijät niihin vaikuttavat. Tarkoituksena on myös selvittää, mitä ongelmatekijöitä lasten ravitsemukseen kuuluu ja miten niitä voidaan ennaltaehkäistä ja mikä on terveydenhoitajan rooli lasten ravitsemusohjauksessa. Opinnäytetyön tavoitteena on antaa lapsille hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravitsemuksesta, jota he voivat soveltaa omaan elämäänsä. Tavoitteena on opettaa lapsille jotain uutta ravitsemukseen liittyen ja antaa heille vaihtoehtoja, miten he oppisivat valitsemaan ruoista terveellisempiä vaihtoehtoja, ja kertoa mitä ne ovat ja mitä hyötyä niistä on kasvavalle ja kehittyvälle lapselle.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä terveyskasvatusoppitunnin muodossa Seinäjoen Törnävän alakoulun kuudennen luokan oppilaille, osana koulun ILOA-hyvinvointiprojektia. Oppitunnilla käsiteltiin monipuolista ja terveellistä ravitsemusta, elimistölle tärkeitä ravintoaineita ja niiden tehtäviä elimistössä sekä niiden lähteitä. Oppilaille kerrottiin ruokailun säännöllisyydestä, kouluruokailusta, välipaloista sekä energiajuomista. Käsiteltyjä asioita havainnollistettiin Power Point -esityksen, kuvien, videon, elintarvikenäyttelyn ja tehtävän avulla. Oppilaat saivat tunnin lopuksi ravintosisällöltään hyvät jogurtit, jotka olivat hyvä esimerkki terveellisestä välipalasta. Kotiin vietäviksi he saivat helppoja ja terveellisiä välipalaohjeita, sekä esitteen, jossa oli kertauksena tunnin aikana käydyt asiat.
Opinnäytetyön tarkoituksena on selvittää, millaista on terveellinen ja monipuolinen ravinto, mistä se koostuu ja mitkä tekijät niihin vaikuttavat. Tarkoituksena on myös selvittää, mitä ongelmatekijöitä lasten ravitsemukseen kuuluu ja miten niitä voidaan ennaltaehkäistä ja mikä on terveydenhoitajan rooli lasten ravitsemusohjauksessa. Opinnäytetyön tavoitteena on antaa lapsille hyödyllistä ja ajankohtaista tietoa terveellisestä ja monipuolisesta ravitsemuksesta, jota he voivat soveltaa omaan elämäänsä. Tavoitteena on opettaa lapsille jotain uutta ravitsemukseen liittyen ja antaa heille vaihtoehtoja, miten he oppisivat valitsemaan ruoista terveellisempiä vaihtoehtoja, ja kertoa mitä ne ovat ja mitä hyötyä niistä on kasvavalle ja kehittyvälle lapselle.
Opinnäytetyö toteutettiin toiminnallisena opinnäytetyönä terveyskasvatusoppitunnin muodossa Seinäjoen Törnävän alakoulun kuudennen luokan oppilaille, osana koulun ILOA-hyvinvointiprojektia. Oppitunnilla käsiteltiin monipuolista ja terveellistä ravitsemusta, elimistölle tärkeitä ravintoaineita ja niiden tehtäviä elimistössä sekä niiden lähteitä. Oppilaille kerrottiin ruokailun säännöllisyydestä, kouluruokailusta, välipaloista sekä energiajuomista. Käsiteltyjä asioita havainnollistettiin Power Point -esityksen, kuvien, videon, elintarvikenäyttelyn ja tehtävän avulla. Oppilaat saivat tunnin lopuksi ravintosisällöltään hyvät jogurtit, jotka olivat hyvä esimerkki terveellisestä välipalasta. Kotiin vietäviksi he saivat helppoja ja terveellisiä välipalaohjeita, sekä esitteen, jossa oli kertauksena tunnin aikana käydyt asiat.