Rasvanpoisto siemenistä ravintokuituanalytiikkaa varten
Larkio, Jarkko (2015)
Larkio, Jarkko
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015113018441
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015113018441
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tehtiin Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa, Kemian ja toksikologian tutki-musyksikössä, Koostumus ja laatuindikaattorit -jaostossa.
Työn tarkoituksena oli optimoida rasvanpoisto siemenistä niin, että niiden rasvapitoisuus saataisiin alle 10 %. Samalla tarkoitus oli laajentaa ravintokuidun määritysmenetelmä siemennäytteille, joiden rasvapitoisuus on suuri. Kyseistä menetelmää käytettäisiin esikäsittelynä näytteille, jotka sisältävät yli 10 % rasvaa.
Rasvanpoistomenetelmän kehityksessä käytettiin vanhemman ravintokuitumenetelmän ohjetta (AOAC 985.29), jossa rasva uutettiin petrolieetterillä. Apuna käytettiin myös Eviran omaa menetelmää voituotteiden rasvanmääritykseen. Menetelmässä rasva uutettiin petrolieetterillä ja kerättiin rasvankeräysastialle. Liuottimen annettiin haihtua, jonka jälkeen astia punnittiin. Menetelmän kehityksessä kokeiltiin eri liuotinmääriä ja uuttoaikoja.
Ravintokuituanalyysi suoritettiin Eviran menetelmän ”Kokonaisravintokuitupitoisuuden määrittäminen vilja- ja kasvisnäytteistä entsymaattis-gravimetrisesti ja HPLC-menetelmällä” mukaan. Analyysissä näytteestä pilkottiin ensin entsymaattisesti proteiinit ja tärkkelys. Tämän jälkeen analysoitiin gravimetrisesti pitkäketjuinen veteen liukenematon ravintokuitu ja pitkäketjuinen vesiliukoinen, mutta etanolilla saostuva ravintokuitu. Lyhytketjuiset vesiliukoiset ravintokuidut analysoitiin HPLC-laittella.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin yksinkertainen esikäsittely ravintokuituanalyysiin rasvaisille näytteille. Rasvanpoistossa ei päästy aivan alle 10 %:n, mutta esimerkiksi uuttoja lisää-mällä se saadaan vielä alemmaksi.
Työn tarkoituksena oli optimoida rasvanpoisto siemenistä niin, että niiden rasvapitoisuus saataisiin alle 10 %. Samalla tarkoitus oli laajentaa ravintokuidun määritysmenetelmä siemennäytteille, joiden rasvapitoisuus on suuri. Kyseistä menetelmää käytettäisiin esikäsittelynä näytteille, jotka sisältävät yli 10 % rasvaa.
Rasvanpoistomenetelmän kehityksessä käytettiin vanhemman ravintokuitumenetelmän ohjetta (AOAC 985.29), jossa rasva uutettiin petrolieetterillä. Apuna käytettiin myös Eviran omaa menetelmää voituotteiden rasvanmääritykseen. Menetelmässä rasva uutettiin petrolieetterillä ja kerättiin rasvankeräysastialle. Liuottimen annettiin haihtua, jonka jälkeen astia punnittiin. Menetelmän kehityksessä kokeiltiin eri liuotinmääriä ja uuttoaikoja.
Ravintokuituanalyysi suoritettiin Eviran menetelmän ”Kokonaisravintokuitupitoisuuden määrittäminen vilja- ja kasvisnäytteistä entsymaattis-gravimetrisesti ja HPLC-menetelmällä” mukaan. Analyysissä näytteestä pilkottiin ensin entsymaattisesti proteiinit ja tärkkelys. Tämän jälkeen analysoitiin gravimetrisesti pitkäketjuinen veteen liukenematon ravintokuitu ja pitkäketjuinen vesiliukoinen, mutta etanolilla saostuva ravintokuitu. Lyhytketjuiset vesiliukoiset ravintokuidut analysoitiin HPLC-laittella.
Opinnäytetyön tuloksena saatiin yksinkertainen esikäsittely ravintokuituanalyysiin rasvaisille näytteille. Rasvanpoistossa ei päästy aivan alle 10 %:n, mutta esimerkiksi uuttoja lisää-mällä se saadaan vielä alemmaksi.