Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

DNA-viivakoodaus elintarvikkeiden aitoustutkimuksissa

Kannelsalo, Jenni (2015)

 
Avaa tiedosto
Jenni_Kannelsalo_ont.pdf (1.097Mt)
Lataukset: 


Kannelsalo, Jenni
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120118634
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli ottaa käyttöön ja validoida DNA-viivakoodaus-menetelmä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle. DNA-viivakoodaus oli alun perin ekologisiin tutkimuksiin kehitelty menetelmä, mutta pian siitä huomattiin olevan hyötyä myös muilla tutkimusalueilla, kuten elintarvikkeiden aitoustutkimuksissa. Elintarvikepetoksia ja etenkin mereneläviin kohdistuvia väärennöksiä paljastuu yhä enemmän maailmalla. Suomessa näitä väärennöksiä ei ole kovinkaan paljoa tutkittu aikaisemmin.

DNA-viivakoodaus-menetelmä perustuu siihen, että genomista on valittu alue, jossa lajin sisällä emäsjärjestys vaihtelee mahdollisimman vähän ja eri lajien välillä suuresti. Lajit voidaan erottaa toisistaan viivakoodialueen sekvenssien perusteella. Eläinlajeilla käytetään usein mitokondriaalisen DNA:n sytokromi c oksidaasi 1 -geeniä (CO1) ja kasveilla kloroplastin maturaasi K (matK)- ja ribuloosi bisfosfaatti karboksylaasi iso alayksikkö (rbcL) -geenejä.

Opinnäytetyön laboratorio-osuus suoritettiin pääosin Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n laatiman työohjeen mukaisesti. Kalanäytteestä eristettiin DNA, josta monistettiin PCR:llä tietty nukleotidijakso. PCR-tuote puhdistettiin ja sekvensoitiin. Sekvensoinnin tulokset käsiteltiin bioinformatiikan työkaluin ja saatuja sekvenssejä verrattiin sekvenssitietokantoihin, jolloin saatiin selville näytteen kalalaji.

Menetelmän käyttöönotto onnistui hyvin. DNA-eristys onnistui, mikäli näytemäärä ei ollut liian suuri. Erilaiset matriisit, kuten savustettu tai suolattu kala, eivät aiheuttaneet ongelmia. Poikkeuksena olivat ainoastaan liian prosessoidut tuotteet, kuten öljyyn säilötty purkkikala. Työssä käytetyt alukkeet toimivat usealle lajille, ja lajintunnistus onnistui vähintään sukutasolle asti. Alustavien tutkimusten perusteella samat alukkeet ja menetelmä soveltuvat myös eläinlajien määritykseen.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste