Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Gluteenitonta turvallisesti : opas ravintolalle ruoan gluteenittomuuden varmistamiseksi

Siippainen, Laura; Niskanen, Mirva (2015)

 
Avaa tiedosto
Niskanen_Mirva_Siippainen_Laura.pdf (2.138Mt)
Lataukset: 


Siippainen, Laura
Niskanen, Mirva
Savonia-ammattikorkeakoulu
2015
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2015120719620
Tiivistelmä
Suomessa ravintola-alan ammattilaisilla on vahva tietämys keliakiasta ja gluteenittomasta ruokavaliosta. Muualla Euroopassa keliakia ja gluteeniton ruokavalio eivät ole yhtä tunnettuja käsitteitä. Keliakia sairautena lisääntyy kokoajan ja gluteenitonta ruokavaliota noudatetaan myös muista terveydellisistä syistä. Gluteenittoman ruokavalion noudattaminen on noussut myös trendiksi. Nousevan kysynnän vuoksi gluteenittomien tuotteiden tarjonta on kasvanut viime vuosina. Opinnäytetyömme aiheena oli laatia opas hotellin ravintolan henkilökunnalle gluteenittoman ruoan turvallisesta valmistuksesta ja tarjoilusta. Opinnäytetyömme on esiselvitys osana Savonia-ammattikorkeakoulun ja muiden Erasmus- yhteistyökumppaneiden yhteistyötä.

Opinnäytetyömme koostuu teoriaosuudesta ja oppaasta. Teoriassa halusimme tuoda esille yleistietoa keliakiasta sairautena ja sen hoidosta, koska se kuuluu oleellisesti opinnäytetyömme aiheeseen. Omavalvonta on merkittävässä asemassa gluteenittomia tuotteita käsitellessä koko ruokatuotantoprosessin aikana, koska ristikontaminaatiot vaikuttavat tuoteturvallisuuteen sekä sitä kautta keliaakikoiden terveyteen. Yhdeksi aihealueeksi valitsimme palveluprosessin, koska se on yksi keskeisimmistä tekijöistä ravintoloissa asioidessa. Asiakkaan ja ravintolan henkilökunnan välinen vuorovaikutus sekä henkilökunnan ammattitaito korostuu erityisesti, kun kyseessä on erityisruokavaliota noudattava henkilö. Opas sisältää lyhyen teoriaosuuden keliakiasta ja sen hoidosta sekä listan hyvistä käytänteistä gluteenittomien tuotteiden ja ruokien turvallisesta hankinnasta, varastoinnista, säilytyksestä, valmistuksesta ja tarjoilusta.

Toteutimme selvityksen keliaakikkoasiakkaan palvelusta hotellien ravintoloissa haastattelemalla kolmea eri ravintolan esimiestä sekä havainnoimalla kyseisiä ravintoloita. Haastatteluiden tavoitteena oli nähdä käytännössä ravintoloiden toimintamalleja sekä kerätä hyviä käytänteitä gluteenittomien tuotteiden käsittelyyn liittyen. Haastattelimme myös neljää gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa henkilöä, koska halusimme tuoda esille myös keliaakikoiden kokemuksia ravintolakäynneistä Suomessa ja ulkomailla. Haastatteluista kävi ilmi, että Suomessa yleisesti keliakia ja gluteenittomuus ovat hyvin tunnettuja käsitteitä ja ulkomailla käsitteet ovat tuntemattomampia. Ravintoloilla on hyvin samaiset toimintamallit gluteenittomia tuotteita käsitellessä. Keliaakikot osaavat vaatia, että gluteeniton ruoka on samanlaatuista kuin gluteenipitoinen ruoka. Laatuvaatimukset vaikuttavat ravintoloissa tarjottavan ruoan laatuun ja kasvavan kysynnän vuoksi ravintolat valmistavat yhä useammat ruoat jo valmiiksi gluteenittomana.

Opinnäytetyömme on toiminnallinen opinnäytetyö, koska teimme ammatilliseen käyttöön suunnitellun oppaan. Opinnäytetyö sekä opas ovat hyödyllisiä toimeksiantajallemme, koska sen avulla laajennetaan ravintoloiden henkilökunnan tietoisuutta gluteenittomaan ruokavalioon liittyvistä käytänteistä. Laatimaamme opasta voi käyttää myös mikä tahansa muu ravintola Suomessa ja ulkomailla.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste