Laivan demokeittiön ilmanvaihdon suunnittelu
Kotajärvi, Tuomas (2016)
Kotajärvi, Tuomas
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127565
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605127565
Tiivistelmä
Insinöörityön tarkoituksena oli perehtyä laivakeittiöiden ilmanvaihdon suunnitteluun ja tehdä sen perusteella ilmanvaihdon toteutussuunnitelma SeaKing Oy:n tuotekehitys- ja esittelykeittiöön (”demokeittiö”). Tavoitteena oli myös syventyä huuvien ilmamäärämitoitukseen ja vertailla erilaisia ilmamäärien laskentamenetelmiä.
Insinöörityön aineistona käytettiin muun muassa laivanrakennuksen ja ammattikeittiöiden standardeja, ilmastointitekniikan oppikirjoja, huuvavalmistajien laskentaohjeita ja erilaisia suunnitteluoppaita. Teorian lisäksi SeaKingilta saatu käytännön kokemus laivojen keittiösuunnittelusta auttoi huuvien ilmamäärien laskentatulosten analysoinnissa. Keittiölaitteiden teknisten ominaisuuksien perusteella tehtiin vertaileva ilmamäärälaskenta, jonka avulla tehtiin kanavistosuunnitelma ja valittiin keittiötä palveleva tuloilmanvaihtokone sekä poistoilmapuhallin.
Insinöörityön tärkein havainto on laivakeittiön huuvamitoituksen haasteellisuus. Standardeilla ja valmistajien mitoitusohjeilla saadaan erittäin hajanaisia tuloksia, riippuen käytetystä laskentamenetelmästä. Ilmamäärälaskennassa ilmeni, että suurin osa laskentatavoista ottaa huomioon vain keittiölaitteen liitäntätehon, joka ei kerro laitteen todellisesta lämpökuormasta ja epäpuhtauksien tuotosta.
Insinöörityön aineistona käytettiin muun muassa laivanrakennuksen ja ammattikeittiöiden standardeja, ilmastointitekniikan oppikirjoja, huuvavalmistajien laskentaohjeita ja erilaisia suunnitteluoppaita. Teorian lisäksi SeaKingilta saatu käytännön kokemus laivojen keittiösuunnittelusta auttoi huuvien ilmamäärien laskentatulosten analysoinnissa. Keittiölaitteiden teknisten ominaisuuksien perusteella tehtiin vertaileva ilmamäärälaskenta, jonka avulla tehtiin kanavistosuunnitelma ja valittiin keittiötä palveleva tuloilmanvaihtokone sekä poistoilmapuhallin.
Insinöörityön tärkein havainto on laivakeittiön huuvamitoituksen haasteellisuus. Standardeilla ja valmistajien mitoitusohjeilla saadaan erittäin hajanaisia tuloksia, riippuen käytetystä laskentamenetelmästä. Ilmamäärälaskennassa ilmeni, että suurin osa laskentatavoista ottaa huomioon vain keittiölaitteen liitäntätehon, joka ei kerro laitteen todellisesta lämpökuormasta ja epäpuhtauksien tuotosta.