Hygienian hallinta elintarvikepakkausten valmistuksessa
Ahonen, Tuukka (2016)
Ahonen, Tuukka
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605168095
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201605168095
Tiivistelmä
Insinöörityön tavoitteena oli tutustua elintarvikepakkausten valmistamiseen liittyvään lainsäädäntöön ja siihen liittyviin velvollisuuksiin sekä analysoida erään elintarvikepakkausten valmistuksen aloittaneen painotalon hygienianhallintakäytäntöjä. Tavoitteena oli myös tutustua elintarvikehygieniaan liittyviin standardeihin ja pohtia mahdollisuutta niiden sertifiointiin.
Tarve insinöörityölle tuli asiakasyritykseltä vastaamaan niiden omilta asiakkailtaan noussutta toivetta, että hygienian hallinnasta ja tuotannon vaatimustenmukaisuudesta olisi esittää asianmukaiset dokumentit.
Työ suoritettiin yhteistyössä yrityksen henkilökunnan kanssa. Tehdyn selvityksen perusteella havaittiin, että yrityksen hygienian hallintaan liittyvät toimet olivat jo valmiiksi hyvällä mallilla, mutta yrityksellä ei ollut lain vaatimaa omavalvontasuunnitelmaa.
Omavalvontasuunnitelmaksi yritykselle tehtiin hygienianhallintajärjestelmä ISO 15593 -standardia mukaillen. Standardista karsittiin yrityksen toiminnalta epäolennaiset kohdat pois. Jäljelle jäi yrityksen kannalta merkitykselliset hygienian hallintaan liittyvät toimenpiteet.
Työn aikana yrityksen elintarvikepakkausten valmistamisesta tehtiin lain vaatima ilmoitus kunnan elintarvikeviranomaisille.
Tulevaisuudessa yritys voisi halutessaan hakea sertifikaattia hygienianhallintajärjestelmälleen. Sertifikaatti voisi auttaa solmimaan asiakkuussuhteita suurien elintarvikevalmistajien kanssa. Sertifiointi todettiin työn aikana kuitenkin ainakin tällä erää kannattamattomaksi, sillä sertifiointi on kallista ja sillä saavutetut edut vähäiset. Tällä hetkellä yritys toimii tuotantokapasiteettinsa ylärajoilla eikä välttämättä voisi toteuttaa suurten elintarvikevalmistajien valtavia tilausmääriä.
Tarve insinöörityölle tuli asiakasyritykseltä vastaamaan niiden omilta asiakkailtaan noussutta toivetta, että hygienian hallinnasta ja tuotannon vaatimustenmukaisuudesta olisi esittää asianmukaiset dokumentit.
Työ suoritettiin yhteistyössä yrityksen henkilökunnan kanssa. Tehdyn selvityksen perusteella havaittiin, että yrityksen hygienian hallintaan liittyvät toimet olivat jo valmiiksi hyvällä mallilla, mutta yrityksellä ei ollut lain vaatimaa omavalvontasuunnitelmaa.
Omavalvontasuunnitelmaksi yritykselle tehtiin hygienianhallintajärjestelmä ISO 15593 -standardia mukaillen. Standardista karsittiin yrityksen toiminnalta epäolennaiset kohdat pois. Jäljelle jäi yrityksen kannalta merkitykselliset hygienian hallintaan liittyvät toimenpiteet.
Työn aikana yrityksen elintarvikepakkausten valmistamisesta tehtiin lain vaatima ilmoitus kunnan elintarvikeviranomaisille.
Tulevaisuudessa yritys voisi halutessaan hakea sertifikaattia hygienianhallintajärjestelmälleen. Sertifikaatti voisi auttaa solmimaan asiakkuussuhteita suurien elintarvikevalmistajien kanssa. Sertifiointi todettiin työn aikana kuitenkin ainakin tällä erää kannattamattomaksi, sillä sertifiointi on kallista ja sillä saavutetut edut vähäiset. Tällä hetkellä yritys toimii tuotantokapasiteettinsa ylärajoilla eikä välttämättä voisi toteuttaa suurten elintarvikevalmistajien valtavia tilausmääriä.