Diasetyylin ja 2,3-pentaanidionin määrittäminen sähkösavukenesteistä GC-FID- ja GC-MS-menetelmillä
Viksten, Jesse (2016)
Viksten, Jesse
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016

Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 1.0 Suomi
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211613
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016060211613
Tiivistelmä
Opinnäytetyössä kehitettiin analyysimenetelmä sähkösavukenesteiden ja sähkösavukenesteissä käytettävien makutiivistenesteiden mahdollisesti sisältämien haitallisten haihtuvien yhdisteiden kvalitatiiviseen ja kvantitatiiviseen määrittämiseen GC-FID- ja GC-MS-tekniikoilla. Määritettävät yhdisteet olivat 2,3-butaanidioni eli diasetyyli, 2,3-pentaanidioni eli asetyylipropionyyli sekä 3-hydroksi-2-butanoni eli asetoiini.
Tutkimuksen kohteeksi valitut kaksi diketonia ja asetoiini ovat elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä lisäaineita, joilla tavoitellaan tuotteissa yleensä voin, kerman tai paahteisen karamellimaisuuden makua. Elintarviketeollisuudessa näille aromiaineille on määritelty työskentelyolosuhteissa altistukselle turvarajat, mutta vaikutukset hengitettyinä ovat vielä epäselviä. Suomalaisista sähkösavukenesteistä ja makutiivisteistä tutkimusta ei ole vielä julkaistu.
Työn tilaaja oli Vapers Finland ry. Opinnäytetyön tutkimukseen valittiin 36 eri kotimaista sähkösavukenesteiden makutiivistettä. Valintaa painotettiin makeiden ja kermaisten makutiivisteiden suuntaan, jotka oletettavasti voisivat sisältää tutkimuksen kohteena olevia yhdisteitä.
Kaasukromatografisen GC-FID-menetelmän perusteella tutkimukseen osallistuneista makutiivisteistä 19 % (7/36 kpl) sisälsi diasetyylia. Määritetyt pitoisuudet olivat 6,5–177 µg/ml sähkösavukkeen käyttövalmiin liuoksen pitoisuutena ilmoitettuna.
2,3-pentaanidionia sisälsi 39 % makutiivisteistä (14/36 kpl). 2,3-pentaanidionin pitoisuudet vaihtelivat diasetyyliä enemmän. Kymmenessä makutiivisteessä määritetty pitoisuus oli alle 100 µg/ml ja muissa neljässä reilusti korkeampia. Suurin määritetty pitoisuus 2,3-pentaanidionia sähkösavukkeen käyttöliuoksessa oli 1186 µg/ml.
Asetoiinia menetelmällä määritettiin suurimmasta osasta eli 72 % makutiivisteistä (26/36 kpl). Määritetyn asetoiinin pitoisuudet vaihtelivat matalista pitoisuuksista jopa 4000 µg/ml pitoisuuteen saakka. Neljä näytettä sisälsi asetoiinia yli 1000 µg/ml käyttöliuoksen pitoisuutena ilmoitettuna.
Tutkimuksen makutiivisteistä ei määrityksissä havaittu asetaldehydiä eikä formaldehydiä.
Tutkimuksen kohteeksi valitut kaksi diketonia ja asetoiini ovat elintarvikekäyttöön hyväksyttyjä lisäaineita, joilla tavoitellaan tuotteissa yleensä voin, kerman tai paahteisen karamellimaisuuden makua. Elintarviketeollisuudessa näille aromiaineille on määritelty työskentelyolosuhteissa altistukselle turvarajat, mutta vaikutukset hengitettyinä ovat vielä epäselviä. Suomalaisista sähkösavukenesteistä ja makutiivisteistä tutkimusta ei ole vielä julkaistu.
Työn tilaaja oli Vapers Finland ry. Opinnäytetyön tutkimukseen valittiin 36 eri kotimaista sähkösavukenesteiden makutiivistettä. Valintaa painotettiin makeiden ja kermaisten makutiivisteiden suuntaan, jotka oletettavasti voisivat sisältää tutkimuksen kohteena olevia yhdisteitä.
Kaasukromatografisen GC-FID-menetelmän perusteella tutkimukseen osallistuneista makutiivisteistä 19 % (7/36 kpl) sisälsi diasetyylia. Määritetyt pitoisuudet olivat 6,5–177 µg/ml sähkösavukkeen käyttövalmiin liuoksen pitoisuutena ilmoitettuna.
2,3-pentaanidionia sisälsi 39 % makutiivisteistä (14/36 kpl). 2,3-pentaanidionin pitoisuudet vaihtelivat diasetyyliä enemmän. Kymmenessä makutiivisteessä määritetty pitoisuus oli alle 100 µg/ml ja muissa neljässä reilusti korkeampia. Suurin määritetty pitoisuus 2,3-pentaanidionia sähkösavukkeen käyttöliuoksessa oli 1186 µg/ml.
Asetoiinia menetelmällä määritettiin suurimmasta osasta eli 72 % makutiivisteistä (26/36 kpl). Määritetyn asetoiinin pitoisuudet vaihtelivat matalista pitoisuuksista jopa 4000 µg/ml pitoisuuteen saakka. Neljä näytettä sisälsi asetoiinia yli 1000 µg/ml käyttöliuoksen pitoisuutena ilmoitettuna.
Tutkimuksen makutiivisteistä ei määrityksissä havaittu asetaldehydiä eikä formaldehydiä.