Kiinteiden polttoaineiden lämpöarvojen määritysmenetelmän validointi
Ala-Mattinen, Heidi (2016)
Ala-Mattinen, Heidi
Vaasan ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101014990
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101014990
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia Parr 6400 -pommikalorimetrillä kivihiilen ja turpeen kalorimetrisiä lämpöarvoja ja suorittaa pommikalorimetrillä saatujen tulosten perusteella validointi. Tuloksia verrattiin ulkopuolisen laboratorion saamiin tuloksiin.
Työn teoriaosassa käsitellään aluksi lämpöarvojen teoriaa yleisesti. Lisäksi työssä esitellään pommikalorimetri ja kerrotaan sen käyttämisestä. Lopuksi teoriaosuudessa kerrotaan yleisesti kivihiilestä ja turpeesta, joita käytettiin kokeellisessa osassa.
Kokeellisessa osassa kerrotaan tehdyistä mittauksista. Aluksi tehtiin alkuvalmisteluja, johon kuului muun muassa pommikalorimetrin käynnistäminen ja testaukset sekä kontrolliajot, joilla varmistettiin laitteen toimivuus. Tutkittavista näytteistä puristettiin pellettejä pellettipuristimella, jotka voitiin polttaa pommikalorimetrillä. Mittausten päätyttyä saadut tulokset kirjattiin ylös ja pommikalorimetri suljettiin.
Lopuksi kerrotaan validoinnista eli laadunvarmistuksesta ja tuloksista. Tulokset osoittautuivat hyviksi, kun niitä verrattiin ulkopuolisen laboratorion saamiin tuloksiin.
Työn teoriaosassa käsitellään aluksi lämpöarvojen teoriaa yleisesti. Lisäksi työssä esitellään pommikalorimetri ja kerrotaan sen käyttämisestä. Lopuksi teoriaosuudessa kerrotaan yleisesti kivihiilestä ja turpeesta, joita käytettiin kokeellisessa osassa.
Kokeellisessa osassa kerrotaan tehdyistä mittauksista. Aluksi tehtiin alkuvalmisteluja, johon kuului muun muassa pommikalorimetrin käynnistäminen ja testaukset sekä kontrolliajot, joilla varmistettiin laitteen toimivuus. Tutkittavista näytteistä puristettiin pellettejä pellettipuristimella, jotka voitiin polttaa pommikalorimetrillä. Mittausten päätyttyä saadut tulokset kirjattiin ylös ja pommikalorimetri suljettiin.
Lopuksi kerrotaan validoinnista eli laadunvarmistuksesta ja tuloksista. Tulokset osoittautuivat hyviksi, kun niitä verrattiin ulkopuolisen laboratorion saamiin tuloksiin.