Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Studies on Operation and Carbohydrate Yield in a Microbrewery

Tenhovirta, Santeri (2016)

 
Avaa tiedosto
tenhovirta_santeri.pdf (1.914Mt)
Lataukset: 


Tenhovirta, Santeri
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016101215122
Tiivistelmä
Viime vuosina Suomeen on perustettu runsaasti pienpanimoita. Voidaan olettaa, että näillä panimoilla tulee olemaan erilaisia analyyttisia tarpeita. Metropolia Ammattikorkeakoulu on hankkinut Tankki Oy:ltä Leiritien yksikköön pienpanimolaitteiston, jota on tarkoitus käyttää niin panimotekniikan opetuksessa kuin mahdollisesti myös analyysipalveluiden tarjoamisessa.

Panimolaitteistoa ei ole kuitenkaan aiemmin kunnolla tutkittu eikä laitteen mukana toimitettu riittävän hyvää käyttöohjetta. Tämän johdosta järjestettiin sarja kokeita, joiden tuloksena selvitettiin laitteistoon liittyviä teknisiä edellytyksiä sekä kirjoitettiin laitteen käyttöohje. Jotta eri prosessivaiheissa tapahtuvia ilmiöitä ymmärrettäisiin kunnolla, panimoalaan liittyvää kirjallisuutta ja ajankohtaisia tutkimuksia hyödynnettiin monipuolisesti.

Koejärjestelyissä tutkittiin panimolaitteiston hyötysuhdetta sekä uutesaantoa. Työssä tutkittiin myös sitä, onko mäskäysprofiilin valinnalla vaikutusta uutesaantoon, sekä näytteiden säilytykseen liittyviä yksityiskohtia.

Työssä valmistettiin useita eriä vierrettä, joista otettiin näytteet. Näytteet analysoitiin nestekromatografialaitteistolla, ja tuloksille tehtiin tilastollinen analyysi.

Tulosten perusteella panimolaitteisto toimi kokeiden aikana noin 60 %:n hyötysuhteella, ja käymiskelpoisia hiilihydraatteja saatiin uutettua noin 40 % maltaiden kuivapainosta. Tulokset ovat suhteellisen matalat, ja johtuvat osittain tuntemattomiksi jääneistä, mutta nestekromatografiassa havaituista komponenteista. Tämän ohella myös joidenkin näytteiden pilaantuminen vaikutti epäsuotuisasti tilastollisen analyysin luotettavuuteen.

Vaikka tulokset eivät ole laadukkaita, ne ovat keskenään tasapainossa ja tarjoavat pohjan tuleville tutkimuksille. Tarkempia ja tiettyihin osa-alueisiin keskittyneitä tutkimuksia suositellaan.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste