Ravitsemuksen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin : ohje sydänystävälliseen ravitsemukseen
Alanko, Elina; Ollila, Maiju (2016)
Alanko, Elina
Ollila, Maiju
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110715819
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016110715819
Tiivistelmä
Teemme opinnäytetyömme yhdessä Voimaa naisissa-hankkeen kanssa, joka keskittyy yli 54-vuotiaiden matalapalkkaisten naisten terveyteen ja hyvinvointiin. Hankkeen tavoitteena on tukea naisten terveellisiä elintapoja sekä valmiutta tehdä terveyttä edistäviä elintapamuutoksia. Hanke on Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n yhteistyössä tekemä hanke.
Aiheenamme on ravitsemuksen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin. Keskitymme erityisesti terveellisen ravitsemuksen ennaltaehkäisevään vaikutukseen suomalaisen kansanterveyden suurelle uhkalle, sydän- ja verisuonisairauksille. Näitä sairauksia ovat sepelvaltimotauti, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli. Suomessa sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat lähes puolet työikäisten kuolemista sekä ovat suurin yksittäinen kuolinsyiden ryhmä, joten toimia tämän ehkäisemiseksi tarvitaan.
Opinnäytetyön tarkoituksenamme on antaa ohjeita sydänystävällisen ravitsemuksen noudattamiseksi ja oikeiden tuotteiden valitsemiseksi. Tavoitteena on herätellä kuluttajaa pohtimaan omaa ravitsemuskäyttäytymistään sekä antaa tietoa Suomen kansanterveydellisestä tilasta. Ohje on suunniteltu kaikille aikuisille kuluttajille ja sitä voidaan jakaa julkisten tilojen toimipisteissä, joissa kuluttajat tekevät ravitsemusvalintoja.
Toteutimme opinnäytetyön tuotteellisena opinnäytetyönä. Kokosimme aiheesta tietoperustan käyttäen päälähteinä Suomen ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia, THL:n, Terveysportin ja Duodecimin tietokantoja sekä FINRISKI 2007 ja 2012- tutkimustuloksia. Tietopohjan kokoamisen jälkeen suunnittelimme ohjeen ja toteutimme ohjeen käyttäen Adobe InDesign -ohjelmaa.
Ohje on tehty Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Voimaa naisissa -hankkeen käyttöön. Sitä voidaan hyödyntää useissa eri julkisissa tiloissa, erityisesti ostopäätöshetkellä ravitsemusvalintoja tehdessä.
Aiheenamme on ravitsemuksen vaikutus sydän- ja verisuonisairauksiin. Keskitymme erityisesti terveellisen ravitsemuksen ennaltaehkäisevään vaikutukseen suomalaisen kansanterveyden suurelle uhkalle, sydän- ja verisuonisairauksille. Näitä sairauksia ovat sepelvaltimotauti, korkea verenpaine ja korkea kolesteroli. Suomessa sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat lähes puolet työikäisten kuolemista sekä ovat suurin yksittäinen kuolinsyiden ryhmä, joten toimia tämän ehkäisemiseksi tarvitaan.
Opinnäytetyön tarkoituksenamme on antaa ohjeita sydänystävällisen ravitsemuksen noudattamiseksi ja oikeiden tuotteiden valitsemiseksi. Tavoitteena on herätellä kuluttajaa pohtimaan omaa ravitsemuskäyttäytymistään sekä antaa tietoa Suomen kansanterveydellisestä tilasta. Ohje on suunniteltu kaikille aikuisille kuluttajille ja sitä voidaan jakaa julkisten tilojen toimipisteissä, joissa kuluttajat tekevät ravitsemusvalintoja.
Toteutimme opinnäytetyön tuotteellisena opinnäytetyönä. Kokosimme aiheesta tietoperustan käyttäen päälähteinä Suomen ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia, THL:n, Terveysportin ja Duodecimin tietokantoja sekä FINRISKI 2007 ja 2012- tutkimustuloksia. Tietopohjan kokoamisen jälkeen suunnittelimme ohjeen ja toteutimme ohjeen käyttäen Adobe InDesign -ohjelmaa.
Ohje on tehty Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Voimaa naisissa -hankkeen käyttöön. Sitä voidaan hyödyntää useissa eri julkisissa tiloissa, erityisesti ostopäätöshetkellä ravitsemusvalintoja tehdessä.