ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavan Escherichia Coli -bakteerin esiintyvyys kananmunissa
Nyandoto, Were (2016)
Nyandoto, Were
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112216779
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016112216779
Tiivistelmä
ESBL- ja AmpC-β-laktamaasientsyymiä tuottavat Escherichia coli -bakteerit aiheuttavat lisääntyvästi infektioita ihmisillä. Kyseiset bakteerit ovat resistenttejä penisilliineille, toisen ja kolmannen polven kefalosporiineille sekä voivat kehittää resistenssin myös karbapeneemeille. ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavat E. coli -bakteerit voivat olla myös vastustuskykyisiä muiden resistenssimekanismien kautta esimerkiksi fluorokinoloneille. Resistenssigeenit, jotka sijaitsevat plasmideissa, voivat levitä tehokkaasti patogeenisten bakteerikantojen välillä, mikä mahdollistaa niiden tehokkaan leviämisen myös ympäristöön ja eläimiin. ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavat E. coli -bakteerit ovatkin levinneet ympäri maailmaa. Tuotantoeläimistä niitä esiintyy erityisesti broilerituotannossa
Suomessa on raportoitu ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavien E. coli -bakteerien esiintyvyydeksi broilerituotannossa vain 8 %. Esimerkiksi osassa Keski-Euroopan maissa esiintyvyydeksi on arvioitu huomattavasti yli puolet tutkituista linnuista. Suomen alhaisen esiintyvyyden muihin Euroopan maihin verrattuna epäillään johtuvan siitä, ettei Suomen tuotantopolven broilereilla käytetä mikrobilääkkeitä. Kananmunat ovat myös mahdollinen ESBL- AmpC-tuottavan E. coli -bakteerin kontaminaation kohde. Ei ole olemassa tarkkaa tietoa voiko kyseinen bakteeri levitä kanasta munaan esimerkiksi suoraan infektoituneesta yksilöstä ennen munintaa tai kontaminoituneesta ympäristöstä muninnan jälkeen munankuoreen ja edelleen penetroitua kuoren ilmakanavien läpi munan sisäosiin.
Opinnäytetyössä tutkittiin ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavien E. coli -bakteerien esiintyvyyttä 100:ssa vähittäismyynnin kananmunasta pinta- ja kuorimurskanäytteistä. Bakteerien eristys suoritettiin Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n protokollan mukaan. Isolaateille määritettiin antibioottiherkkyysprofiilit kiekkodiffuusiomenetelmällä. Hypoteesina oli, että esiintyvyyttä ei havaita tai se on hyvin pieni. Lisäksi työssä määritettiin kokonaisbakteerimäärä 10:stä munasta pinnasta ja kuorimurskasta sekä tutkittiin E. coli -bakteerin esiintyvyyttä. Munien pinnasta oletettiin löytyvän enemmän bakteereja kuin kuorimurskasta.
Työssä tutkituista kananmunista ei löytynyt ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavia E. coli -bakteereita, jota saattoi myös odottaa Suomessa bakteerin alhaisen esiintyvyyden vuoksi. E. coli -bakteeria esiintyi 6 %:ssa tutkituista munista. Bakteereita esiintyi myös oletetusti enemmän kananmunan pinnassa kuin kuorimurskanäytteissä.
Suomessa on raportoitu ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavien E. coli -bakteerien esiintyvyydeksi broilerituotannossa vain 8 %. Esimerkiksi osassa Keski-Euroopan maissa esiintyvyydeksi on arvioitu huomattavasti yli puolet tutkituista linnuista. Suomen alhaisen esiintyvyyden muihin Euroopan maihin verrattuna epäillään johtuvan siitä, ettei Suomen tuotantopolven broilereilla käytetä mikrobilääkkeitä. Kananmunat ovat myös mahdollinen ESBL- AmpC-tuottavan E. coli -bakteerin kontaminaation kohde. Ei ole olemassa tarkkaa tietoa voiko kyseinen bakteeri levitä kanasta munaan esimerkiksi suoraan infektoituneesta yksilöstä ennen munintaa tai kontaminoituneesta ympäristöstä muninnan jälkeen munankuoreen ja edelleen penetroitua kuoren ilmakanavien läpi munan sisäosiin.
Opinnäytetyössä tutkittiin ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavien E. coli -bakteerien esiintyvyyttä 100:ssa vähittäismyynnin kananmunasta pinta- ja kuorimurskanäytteistä. Bakteerien eristys suoritettiin Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n protokollan mukaan. Isolaateille määritettiin antibioottiherkkyysprofiilit kiekkodiffuusiomenetelmällä. Hypoteesina oli, että esiintyvyyttä ei havaita tai se on hyvin pieni. Lisäksi työssä määritettiin kokonaisbakteerimäärä 10:stä munasta pinnasta ja kuorimurskasta sekä tutkittiin E. coli -bakteerin esiintyvyyttä. Munien pinnasta oletettiin löytyvän enemmän bakteereja kuin kuorimurskasta.
Työssä tutkituista kananmunista ei löytynyt ESBL- ja AmpC-entsyymiä tuottavia E. coli -bakteereita, jota saattoi myös odottaa Suomessa bakteerin alhaisen esiintyvyyden vuoksi. E. coli -bakteeria esiintyi 6 %:ssa tutkituista munista. Bakteereita esiintyi myös oletetusti enemmän kananmunan pinnassa kuin kuorimurskanäytteissä.