Digitaalisuus elintarvikealalla
Hiltunen, Juho (2016)
Hiltunen, Juho
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2016
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120519080
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2016120519080
Tiivistelmä
Tutkielmatyyppisen insinöörityön tavoitteena oli selvittää digitaalisuuden vaikutuksia elintarviketeollisuuden arvoketjussa sekä digitaalisuuden tulevaisuutta ja haasteita.
Elintarviketeollisuudesta kerrottiin yleisellä tasolla, mitä se sisältää, sekä käytiin läpi, mitä digitaalisuus tarkoittaa ja missä kaikkialla sitä käytetään. Arvoketjun jokaisesta osa-alueesta käsiteltiin lyhyesti historia ja syvällisemmin paneuduttiin digitaalisuuden tämänhetkisiin vaikutuksiin. Erilaiset ohjaus- ja tietojärjestelmät ovat vakiinnuttaneet asemansa elintarvikealalla. Alkutuotannossa sähköiset järjestelmät ovat mahdollistaneet tehokkaan optimoinnin aina lypsämisestä sadonkorjuusen. Jalostuksessa digitalisaatio on parantanut mm. elintarvikkeiden valmistusprosessien tuotantoa ja kustannustehokkuutta. Logistiikan puolelta selvisi digitaalisuuden vaikutus tiedon siirron nopeuteen ja pilvipalveluiden laajamittaiseen käyttöönottoon. Kaupat puolestaan ovat kehittäneet maksamisen nopeutta lähimaksulla ja tuoneet ruokaostosten mahdollisuuden verkkokauppoihin. Kuluttajat ovat saaneet laajan valikoiman erilaisia mobiilisovelluksia ja älypakkauksia laajenevaan tiedon tarpeeseen.
Loppupäätelmänä oli digitalisaation vaikutus elintarviketeollisuuden kehitykseen, digitaalisuuden väistämätön kehittyminen ja digiosaamisen kasvava tarve. Suurimmiksi haasteiksi muodostuivat digitalisaation muutoksen perässä pysyminen ja sen suomien mahdollisuuksien tehokkaampi hyödyntäminen kuin nykypäivänä.
Elintarviketeollisuudesta kerrottiin yleisellä tasolla, mitä se sisältää, sekä käytiin läpi, mitä digitaalisuus tarkoittaa ja missä kaikkialla sitä käytetään. Arvoketjun jokaisesta osa-alueesta käsiteltiin lyhyesti historia ja syvällisemmin paneuduttiin digitaalisuuden tämänhetkisiin vaikutuksiin. Erilaiset ohjaus- ja tietojärjestelmät ovat vakiinnuttaneet asemansa elintarvikealalla. Alkutuotannossa sähköiset järjestelmät ovat mahdollistaneet tehokkaan optimoinnin aina lypsämisestä sadonkorjuusen. Jalostuksessa digitalisaatio on parantanut mm. elintarvikkeiden valmistusprosessien tuotantoa ja kustannustehokkuutta. Logistiikan puolelta selvisi digitaalisuuden vaikutus tiedon siirron nopeuteen ja pilvipalveluiden laajamittaiseen käyttöönottoon. Kaupat puolestaan ovat kehittäneet maksamisen nopeutta lähimaksulla ja tuoneet ruokaostosten mahdollisuuden verkkokauppoihin. Kuluttajat ovat saaneet laajan valikoiman erilaisia mobiilisovelluksia ja älypakkauksia laajenevaan tiedon tarpeeseen.
Loppupäätelmänä oli digitalisaation vaikutus elintarviketeollisuuden kehitykseen, digitaalisuuden väistämätön kehittyminen ja digiosaamisen kasvava tarve. Suurimmiksi haasteiksi muodostuivat digitalisaation muutoksen perässä pysyminen ja sen suomien mahdollisuuksien tehokkaampi hyödyntäminen kuin nykypäivänä.