Kouluikäisen kokemuksia kouluruokailusta
Kurkela, Aino; Pitkäaho, Riikka (2017)
Kurkela, Aino
Pitkäaho, Riikka
Oulun ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701241613
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201701241613
Tiivistelmä
Kouluruokailu on jokapäiväinen osa koululaisten arkea. Koululaisille on tarjottava päivittäin maksuton ateria, joka edistää terveyttä, auttaa jaksamaan ja kattaa noin kolmasosan päivittäisestä energian tarpeesta. Koululaisten kouluruokailutottumukset ovat tärkeä ja ajankohtainen aihe. Lapsuudessa ja nuoruudessa opitut hyvät ruokailutottumukset ennaltaehkäisevät monia terveysongelmia ja heijastuvat suoraan aikuisuuteen.
Opinnäytetyössämme perehdytään koululaisten kokemuksiin kouluruokailusta. Tutkimuksemme tarkoituksena on kartoittaa koulun oppilaiden kouluruokailutottumuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteenamme on selvittää tekijöitä, joilla kouluruokailuaktiivisuutta ja kouluruoan syömistä voitaisiin lisätä.
Opinnäytetyömme on luonteeltaan kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, joka sisältää myös kvalitatiivisen osuuden. Tutkimusjoukko koostui erään Oulun alueen koulun oppilaista kolmannesta yhdeksänteen luokkaan. Tutkimuksen perusjoukko koostui 735 koululaisesta. Kyselyn vastausprosentti oli 76 %. Tutkimus toteutettiin ja analysoitiin ZEF-sovelluksella. Analysoimme aineiston avoimen kysymyksen aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.
Tulosten perusteella koululaiset osallistuvat kouluruokailuun aktiivisesti päivittäin ja suurin osa koululaisista syö aamupalan ja toisen lämpimän aterian kotona. Koululaisista kuitenkin vain noin kolmasosa syö koko lautasellisen ruokaa kouluruokailussa. Suurin syy koululaisten syömättömyyteen on se, ettei kouluruoasta pidetä. Vain harva koululainen on tyytyväinen kouluruokaan ja pitää tätä hyvän makuisena. Koululaisten suurin toive kouluruokailun kehittämiseksi on ruoan laadun ja maun parantaminen sekä ruoan oikea lämpötila. Koululaiset haluavat tulla kuulluksi ja toivovat, että heidän mielipiteitään kysyttäisiin ja otettaisiin huomioon kouluruokailua kehitettäessä.
Opinnäytetyössämme perehdytään koululaisten kokemuksiin kouluruokailusta. Tutkimuksemme tarkoituksena on kartoittaa koulun oppilaiden kouluruokailutottumuksia ja niihin vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteenamme on selvittää tekijöitä, joilla kouluruokailuaktiivisuutta ja kouluruoan syömistä voitaisiin lisätä.
Opinnäytetyömme on luonteeltaan kvantitatiivinen eli määrällinen tutkimus, joka sisältää myös kvalitatiivisen osuuden. Tutkimusjoukko koostui erään Oulun alueen koulun oppilaista kolmannesta yhdeksänteen luokkaan. Tutkimuksen perusjoukko koostui 735 koululaisesta. Kyselyn vastausprosentti oli 76 %. Tutkimus toteutettiin ja analysoitiin ZEF-sovelluksella. Analysoimme aineiston avoimen kysymyksen aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla.
Tulosten perusteella koululaiset osallistuvat kouluruokailuun aktiivisesti päivittäin ja suurin osa koululaisista syö aamupalan ja toisen lämpimän aterian kotona. Koululaisista kuitenkin vain noin kolmasosa syö koko lautasellisen ruokaa kouluruokailussa. Suurin syy koululaisten syömättömyyteen on se, ettei kouluruoasta pidetä. Vain harva koululainen on tyytyväinen kouluruokaan ja pitää tätä hyvän makuisena. Koululaisten suurin toive kouluruokailun kehittämiseksi on ruoan laadun ja maun parantaminen sekä ruoan oikea lämpötila. Koululaiset haluavat tulla kuulluksi ja toivovat, että heidän mielipiteitään kysyttäisiin ja otettaisiin huomioon kouluruokailua kehitettäessä.