Ikääntyneiden parissa työskentelevän hoitohenkilökunnan ravitsemusosaaminen
Korppinen, Hertta (2017)
Korppinen, Hertta
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703173393
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201703173393
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli kartoittaa hoitohenkilökunnan ravitsemusosaamista ikääntyneiden hoidossa. Opinnäytetyö oli osa Ravitsemus ja ruokailu seniori-ikäisten hoivapalveluissa –hanketta, joka toteutettiin yhdessä yksityisen hoivapalveluntuottajan kanssa. Hankkeen tavoitteena oli kehittää ja yksilöllistää seniori-ikäisten ravitsemushoitoa hoivakodeissa. Keskeisiä käsitteitä opinnäytetyössä olivat ikääntynyt, ravitsemus, ravitsemushoito, ravitsemussuositukset ikääntyneille ja hoivakoti.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena puolistrukturoidun kyselylomakkeen avulla. Kysely toteutettiin kolmessa hoivapalveluntuottajan hoivakodissa. Kyselylomakkeen kysymykset jäsennettiin aihepiireittäin. Aineiston analysointi tapahtui pääasiassa SPSS- ja Excel-ohjelmien avulla. Analysoinnissa hyödynnettiin kuvailevaa tilastotiedettä.
Keskeisinä tutkimustuloksina oli, että etenkin hoitohenkilökunnan iällä sekä sillä, että ikääntyneiden parissa on työskennellyt yli viisi vuotta, on positiivinen vaikutus ravitsemusosaamiseen. Pääsääntöisesti vastaajat arvioivat oman ravitsemusosaamisensa olevan hyvää tai erinomaista. Valtaosa vastaajista on tietoisia ravitsemussuositusten sisällöstä ja saman verran vastaajista on hyödyntänyt ravitsemussuosituksia vuoden sisällä. Lisäkoulutuksen tarvetta ilmeni erityisesti täydennysravintovalmisteiden käytöstä sekä ruoan rikastamisesta. Myös tehostetun ravitsemushoidon tarpeen tunnistamisessa lisäkoulutuksesta olisi todennäköisesti hyötyä.
Opinnäytetyö toteutettiin kvantitatiivisena tutkimuksena puolistrukturoidun kyselylomakkeen avulla. Kysely toteutettiin kolmessa hoivapalveluntuottajan hoivakodissa. Kyselylomakkeen kysymykset jäsennettiin aihepiireittäin. Aineiston analysointi tapahtui pääasiassa SPSS- ja Excel-ohjelmien avulla. Analysoinnissa hyödynnettiin kuvailevaa tilastotiedettä.
Keskeisinä tutkimustuloksina oli, että etenkin hoitohenkilökunnan iällä sekä sillä, että ikääntyneiden parissa on työskennellyt yli viisi vuotta, on positiivinen vaikutus ravitsemusosaamiseen. Pääsääntöisesti vastaajat arvioivat oman ravitsemusosaamisensa olevan hyvää tai erinomaista. Valtaosa vastaajista on tietoisia ravitsemussuositusten sisällöstä ja saman verran vastaajista on hyödyntänyt ravitsemussuosituksia vuoden sisällä. Lisäkoulutuksen tarvetta ilmeni erityisesti täydennysravintovalmisteiden käytöstä sekä ruoan rikastamisesta. Myös tehostetun ravitsemushoidon tarpeen tunnistamisessa lisäkoulutuksesta olisi todennäköisesti hyötyä.