Välilihan ensimmäisen ja toisen asteen repeämien ja episiotomian ompelutekniikoiden sekä ompelematta jättämisen edut ja haitat : kirjallisuuskatsaus
Kuosmanen, Krista; Virtanen, Heli (2009)
Kuosmanen, Krista
Virtanen, Heli
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2009
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003316058
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201003316058
Tiivistelmä
Opinnäytetyömme tarkoituksena oli kirjallisuuskatsauksen muodossa kuvata aiheesta tehtyjen tutkimuksien avulla ensimmäisen ja toisen asteen repeämien ja episiotomian ompelutekniikoiden sekä ompelematta jättämisen etuja ja haittoja. Työmme kuuluu synnyttävän naisen seksuaali- ja lisääntymisterveyttä edistävään Hyvä syntymä -hankkeeseen.
Työ on toteutettu soveltaen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen periaaatteita. Tutkimuksessa käytetty aineisto on löydetty Cinahl- ja Medline -tietokannoista. Hakumme ulottui myös suomalaisiin tietokantoihin, mutta ne eivät tuottaneet sisäänottokriteereihin soveltuvia tutkimuksia. Aineisto koostuu viidestätoista kvantitatiivisesta tutkimuksesta ja niiden englanninkielisistä tutkimusartikkeleista. Valittu aineisto on analysoitu käyttäen induktiivista sisällönanalyysia.
Tulokset osoittavat, että välilihan ihoon laitettavaan jatkuvaan ompelutekniikaan liittyy enemmän etuja kuin katko-ommeltekniikkaan. Tuloksista käy ilmi, että verrattuna välilihan ihon ompeluun, parempia tuloksia saadaan, kun välilihan iho jätetään ompelematta. Jos välilihan ihoon laitettavat jatkuva ommel tai katko-ompeleet sijoitetaan ihon pintakerrosta syvemmälle, ei niiden aiheuttamissa vaikutuksissa ole havaittu eroa. Välilihan repeämien kokonaan ompelematta jättämiseen verrattuna ompeluun liittyy sekä etuja että haittoja.
Tutkimustuloksien perusteella voidaan päätellä, että synnyttäneen naisen näkökulmasta parhaat repeämien ja episiotomian ompelutekniikat ovat välilihan ihon jatkuva ompelutekniikka ja välilihan ihon ompelematta jättäminen. Välilihan ihon ompelematta jättämistä pitäisi kuitenkin tutkia lisää tutkimusten vähyyden vuoksi. Tutkimuksessa on havaittavissa viitteitä, että hyvä menetelmä olisi myös sijoittaa ompeleet syvemmälle ihon pintakerroksen alle, mutta tämä menetelmä vaatii lisää tutkimista. Välilihan repeämien ompelematta jättäminen ei tuloksien mukaan ole ristiriitaisuutensa vuoksi hyvä vaihtoehto. Tuloksien perusteella katko-ompeleiden laittamista välilihan ihoon tulisi välttää.
Työ on toteutettu soveltaen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen periaaatteita. Tutkimuksessa käytetty aineisto on löydetty Cinahl- ja Medline -tietokannoista. Hakumme ulottui myös suomalaisiin tietokantoihin, mutta ne eivät tuottaneet sisäänottokriteereihin soveltuvia tutkimuksia. Aineisto koostuu viidestätoista kvantitatiivisesta tutkimuksesta ja niiden englanninkielisistä tutkimusartikkeleista. Valittu aineisto on analysoitu käyttäen induktiivista sisällönanalyysia.
Tulokset osoittavat, että välilihan ihoon laitettavaan jatkuvaan ompelutekniikaan liittyy enemmän etuja kuin katko-ommeltekniikkaan. Tuloksista käy ilmi, että verrattuna välilihan ihon ompeluun, parempia tuloksia saadaan, kun välilihan iho jätetään ompelematta. Jos välilihan ihoon laitettavat jatkuva ommel tai katko-ompeleet sijoitetaan ihon pintakerrosta syvemmälle, ei niiden aiheuttamissa vaikutuksissa ole havaittu eroa. Välilihan repeämien kokonaan ompelematta jättämiseen verrattuna ompeluun liittyy sekä etuja että haittoja.
Tutkimustuloksien perusteella voidaan päätellä, että synnyttäneen naisen näkökulmasta parhaat repeämien ja episiotomian ompelutekniikat ovat välilihan ihon jatkuva ompelutekniikka ja välilihan ihon ompelematta jättäminen. Välilihan ihon ompelematta jättämistä pitäisi kuitenkin tutkia lisää tutkimusten vähyyden vuoksi. Tutkimuksessa on havaittavissa viitteitä, että hyvä menetelmä olisi myös sijoittaa ompeleet syvemmälle ihon pintakerroksen alle, mutta tämä menetelmä vaatii lisää tutkimista. Välilihan repeämien ompelematta jättäminen ei tuloksien mukaan ole ristiriitaisuutensa vuoksi hyvä vaihtoehto. Tuloksien perusteella katko-ompeleiden laittamista välilihan ihoon tulisi välttää.