Prosenteista palkansaajiksi : Arvonlisäverokannan alenemisen oletettu vaikutus ravintola-alalla
Sulamäki, Emilia (2010)
Sulamäki, Emilia
Tampereen ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004206623
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004206623
Tiivistelmä
Opinnäytetyö tutkii arvonlisäverokannan alenemisen oletettuja vaikutuksia ravintola-alan kysyntään ja työllisyyteen. Suomessa on vuodesta 1994 saakka elintarvikkeilla ja ravintolapalveluilla ollut eri verokannat. Tämän on sanottu vääristävän kilpailua, ja mm. ravintola-alan etujärjestö MaRa on ajanut arvonlisäverokantojen yhdenmukaistamista. Aleneminen mahdollistui Euroopan unionin direktiivimuutoksella, ja Suomen hallituksen tekemän veromuutoksen myötä arvonlisäverokannat ovat yhtenäiset heinäkuusta 2010 alkaen.
Opinnäytetyön teoriaosassa selvitettiin arvonlisäverotusta ja siinä tapahtuvia muutoksia ja määritettiin verokannan alenemisen vaikutuksia havainnollisin laskelmin. Pyrkimyksenä oli osoittaa kannan alenemisen todellinen vaikutus ravintolatuotteen hintaan. Lisäksi tutkittiin aiempaa lehtikirjoittelua aiheesta. Tutkimusosiossa haastateltiin arvon¬lisäverotuksen eri osapuolia; yritysmaailman, valtiovarainministeriön ja MaRan edus¬tajia. Saatujen tietojen pohjalta rakennettiin tulevaisuutta arvioivia skenaarioita, joiden avulla määriteltiin muutoksen mahdollisia vaikutuksia ravintola-alan työllisyyteen ja kannattavuuteen.
Tutkimuksen tuloksena huomattiin, että vaikkakin kaikki haastateltavat suhtautuivat positiivisesti ja luottavaisesti siihen, että ravintolat tulevat siirtämään alennuksen jon¬kinasteisena hintoihinsa, luottamus aiemmin arvioituun työllistävään vaikutukseen on heikko. Uskottavammaksi skenaarioksi määritettiin vähäinen lisätyöllisyysvaikutus. Pidemmällä tähtäimellä nähtiin työllisyysvaikutuksen kasvavan, mutta todettiin myös työllisyysvaikutuksien aiheuttajan määrittelemisen olevan vaikeaa.
Johtopäätöksenä todettiin, että koska arvonlisäverotuksen alenemisen vaikutuksia työssä käsiteltiin lähinnä perustelluin olettamuksin, työ loi pohjaa tuleville tutkimuksille. Ravintola-alan arvonlisäverokannan alenemisen vaikutuksien todellisuuden pohtimisessa riittänee työtä useampaankin opinnäytetyöhön.
Opinnäytetyön teoriaosassa selvitettiin arvonlisäverotusta ja siinä tapahtuvia muutoksia ja määritettiin verokannan alenemisen vaikutuksia havainnollisin laskelmin. Pyrkimyksenä oli osoittaa kannan alenemisen todellinen vaikutus ravintolatuotteen hintaan. Lisäksi tutkittiin aiempaa lehtikirjoittelua aiheesta. Tutkimusosiossa haastateltiin arvon¬lisäverotuksen eri osapuolia; yritysmaailman, valtiovarainministeriön ja MaRan edus¬tajia. Saatujen tietojen pohjalta rakennettiin tulevaisuutta arvioivia skenaarioita, joiden avulla määriteltiin muutoksen mahdollisia vaikutuksia ravintola-alan työllisyyteen ja kannattavuuteen.
Tutkimuksen tuloksena huomattiin, että vaikkakin kaikki haastateltavat suhtautuivat positiivisesti ja luottavaisesti siihen, että ravintolat tulevat siirtämään alennuksen jon¬kinasteisena hintoihinsa, luottamus aiemmin arvioituun työllistävään vaikutukseen on heikko. Uskottavammaksi skenaarioksi määritettiin vähäinen lisätyöllisyysvaikutus. Pidemmällä tähtäimellä nähtiin työllisyysvaikutuksen kasvavan, mutta todettiin myös työllisyysvaikutuksien aiheuttajan määrittelemisen olevan vaikeaa.
Johtopäätöksenä todettiin, että koska arvonlisäverotuksen alenemisen vaikutuksia työssä käsiteltiin lähinnä perustelluin olettamuksin, työ loi pohjaa tuleville tutkimuksille. Ravintola-alan arvonlisäverokannan alenemisen vaikutuksien todellisuuden pohtimisessa riittänee työtä useampaankin opinnäytetyöhön.