Viisi per päivä -terveyskampanjan kuvaus ja arviointi
Sipinen, Henna; Wierenga, Hanna (2017)
Sipinen, Henna
Wierenga, Hanna
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229318
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201705229318
Tiivistelmä
Toiminnallisen opinnäytetyön tarkoitus on kuvata Viisi per päivä -terveyskampanjan rakennetta ja kulkua sen eri vaiheissa. Opinnäytetyössä kuvaamme suunnittelun etenemistä ja erilaisia alkuvalmisteluita, kuten työnjakoa ja tapaamisten kulkua. Lisäksi kuvaamme interventioiden toteutuksia yksityiskohtaisesti ja käytämme valokuvia havainnoinnin välineinä. Myös interventioiden ulkopuolinen toiminta, kuten sosiaalinen media tai kampanjan omat nettisivut, on merkittävää Viisi per päivä -terveyskampanjan toteutuksessa.
Viisi per päivä -terveyskampanja lähti liikkeelle Australian Griffith Universityn tohtoriopiskelijan Ville Lahtisen tutkimuksesta väitöskirjaa varten, jossa hän tutkii alakoululaisten hedelmien ja vihannesten syöntiä ja siihen vaikuttamista. Viisi per päivä -terveyskampanja koostuu eri osa-alueista, joita ovat tietotaito-koulu, tieto-koulu, kontrollikoulut sekä kampanjan sosiaalinen media. Toteutimme pääsääntöisesti kampanjan tietotaito-koulua, mutta kehitimme materiaalia myös sosiaaliseen mediaan ja tieto-kouluihin.
Arvioimme opinnäytetyössämme Viisi per päivä -terveyskampanjan toteutumista ja alakoululaisten mukaan tempautumista esimerkiksi siteeraamalla heidän lausahduksiaan. Ottamamme valokuvat ovat myös keinot välittämään Viisi per päivä -terveyskampanjan interventioiden tunnelmaa. Alakoululaiset olivat todella innokkaita osallistumaan kampanjan toimintaan ja heistä huokui aito kiinnostus hedelmiä ja vihanneksia kohtaan kampanjan toiminnan aikana.
Opinnäytetyö on toteutettu osallistuvana havainnointina, joka tarkoittaa, että meillä oli sekä toteuttajan että arvioijan rooli. Näin pystyimme havainnoimaan ja kuvaamaa Viisi per päivä -terveyskampanjaa niin, että jatkossa esimerkiksi kouluterveydenhoitaja pystyy toteuttamaan vastaavanlaisen kampanjan omassa työssään.
Ylipaino on useiden tutkimusten mukaan yleistymässä ja ravitsemuksen laadun parantaminen on keino pysäyttämään tämä. Meidän havaintojen mukaan alakoululaiset uskalsivat syödä Viisi per päivä -terveyskampanjan aikana myös heille aiemmin vieraita hedelmiä ja vihanneksia. Vastaavanlaisen kampanjan toteuttaminen tulevaisuudessa voisi tukea alakoululaisten hedelmien ja vihannesten syöntiä.
Viisi per päivä -terveyskampanja lähti liikkeelle Australian Griffith Universityn tohtoriopiskelijan Ville Lahtisen tutkimuksesta väitöskirjaa varten, jossa hän tutkii alakoululaisten hedelmien ja vihannesten syöntiä ja siihen vaikuttamista. Viisi per päivä -terveyskampanja koostuu eri osa-alueista, joita ovat tietotaito-koulu, tieto-koulu, kontrollikoulut sekä kampanjan sosiaalinen media. Toteutimme pääsääntöisesti kampanjan tietotaito-koulua, mutta kehitimme materiaalia myös sosiaaliseen mediaan ja tieto-kouluihin.
Arvioimme opinnäytetyössämme Viisi per päivä -terveyskampanjan toteutumista ja alakoululaisten mukaan tempautumista esimerkiksi siteeraamalla heidän lausahduksiaan. Ottamamme valokuvat ovat myös keinot välittämään Viisi per päivä -terveyskampanjan interventioiden tunnelmaa. Alakoululaiset olivat todella innokkaita osallistumaan kampanjan toimintaan ja heistä huokui aito kiinnostus hedelmiä ja vihanneksia kohtaan kampanjan toiminnan aikana.
Opinnäytetyö on toteutettu osallistuvana havainnointina, joka tarkoittaa, että meillä oli sekä toteuttajan että arvioijan rooli. Näin pystyimme havainnoimaan ja kuvaamaa Viisi per päivä -terveyskampanjaa niin, että jatkossa esimerkiksi kouluterveydenhoitaja pystyy toteuttamaan vastaavanlaisen kampanjan omassa työssään.
Ylipaino on useiden tutkimusten mukaan yleistymässä ja ravitsemuksen laadun parantaminen on keino pysäyttämään tämä. Meidän havaintojen mukaan alakoululaiset uskalsivat syödä Viisi per päivä -terveyskampanjan aikana myös heille aiemmin vieraita hedelmiä ja vihanneksia. Vastaavanlaisen kampanjan toteuttaminen tulevaisuudessa voisi tukea alakoululaisten hedelmien ja vihannesten syöntiä.