Kasvispiirakan tuotekehitys
Ruhanen, Teemu (2017)
Ruhanen, Teemu
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053111381
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017053111381
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö tehtiin toimeksiantona Emil Halme Oy:lle, joka on Espoon Kauklahdessa sijaitseva leipomo. Työn tavoitteena on kehittää lihapiirakan pohjalta kasvispiirakka, jonka tuottaminen leipomon tiloissa on mahdollista. Kasvispiirakan tulisi olla myös helposti valmistettava. Työssä käytetään leipomolta saatuja laitteistoja ja raaka-aineita.
Työssä suoritettiin kaksi aistinvaraista arviointia. Ensimmäisen arvioinnin tavoitteena on selvittää, pystyvätkö kuluttajat erottamaan kahta uppopaistettua kasvispiirakkataikinaa uppopaistetusta lihapiirakkataikinasta. Toisessa mieltymysmittauksessa selvitetään kumpi kahdesta kasvispiirakasta on miellyttävämpi.
Mieltymysmittauksen tuloksia analysoimalla pystyttiin toteamaan maistajien pitävän toisesta kasvispiirakasta enemmän kuin toisesta. Miellyttävämmästä kasvispiirakasta laskettiin ravintoarvot. Eniten miellyttävimmässä kasvipiirakassa on hiilihydraatteja, noin 35 grammaa. Rasvaa kasvispiirakassa on 10 grammaa, proteiineja on 7,5 grammaa, kuitua 2,5 grammaa ja suolaa 0,7 grammaa.
Kasvispiirakan tuotekehityksen seuraava vaihe on insinöörityössä kehitettyjen ja käytettyjen valmistusmenetelmien sovittaminen leipomon tuotantoon sopivaksi. Tähän sisältyy niin työntekijöiden perehdytys kuin valmistuksessa käytettävien työvälineiden valinta.
Joitain Emil Halme Oy:lle salassa pidettäviä tietoja on poistettu julkaistavasta insinöörityöstä. Nämä tiedot on annettu Emil Halmeen omassa versiossa.
Työssä suoritettiin kaksi aistinvaraista arviointia. Ensimmäisen arvioinnin tavoitteena on selvittää, pystyvätkö kuluttajat erottamaan kahta uppopaistettua kasvispiirakkataikinaa uppopaistetusta lihapiirakkataikinasta. Toisessa mieltymysmittauksessa selvitetään kumpi kahdesta kasvispiirakasta on miellyttävämpi.
Mieltymysmittauksen tuloksia analysoimalla pystyttiin toteamaan maistajien pitävän toisesta kasvispiirakasta enemmän kuin toisesta. Miellyttävämmästä kasvispiirakasta laskettiin ravintoarvot. Eniten miellyttävimmässä kasvipiirakassa on hiilihydraatteja, noin 35 grammaa. Rasvaa kasvispiirakassa on 10 grammaa, proteiineja on 7,5 grammaa, kuitua 2,5 grammaa ja suolaa 0,7 grammaa.
Kasvispiirakan tuotekehityksen seuraava vaihe on insinöörityössä kehitettyjen ja käytettyjen valmistusmenetelmien sovittaminen leipomon tuotantoon sopivaksi. Tähän sisältyy niin työntekijöiden perehdytys kuin valmistuksessa käytettävien työvälineiden valinta.
Joitain Emil Halme Oy:lle salassa pidettäviä tietoja on poistettu julkaistavasta insinöörityöstä. Nämä tiedot on annettu Emil Halmeen omassa versiossa.