Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Patogeenisten Vibrio parahaemolyticus -bakteerien esiintyminen keitetyissä äyriäisissä ja nilviäisissä

Lindell, Säde (2010)

 
Avaa tiedosto
Patogeen.pdf (426.3Kt)
Lataukset: 


Lindell, Säde
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201004297243
Tiivistelmä
Projektissa tutkittiin Vibrio parahaemolyticus –bakteerin esiintymistä Suomeen tuoduista esikeitetyistä kalastustuotteista, äyriäisistä ja nilviäisistä. Riittävän kauan ja riittävässä lämpötilassa tehtynä esikeittämisen on todettu olevan tehokas keino tuhota vibrioita. Tarkastelun aiheena olikin kalastustuotteiden hygieeninen käsittely esikeittämisen jälkeen sekä jakeluketjun aikana.

Työssä oli tarkoituksena tutkia myös bakteerien lukumäärää mahdollisten Vibrio parahaemolyticus -positiivisten näytteiden kohdalla. Positiivisille näytteille haluttiin saada toimiva PCR-menetelmä, jolla todettaisiin bakteerin virulenssigeenit TDH ja TRH.

Kevään 2003 aikana projektiin saatiin 25 näytettä, joista tutkittiin Vibrio parahaemolyticus -bakteerin esiintymistä EELAn menetelmällä 3504. Kyseinen menetelmä oli validoitu vuotta aiemmin ja tässä työssä päästiin käyttämään menetelmää oikeilla näytteillä. Menetelmän todettiin soveltuvan hyvin monenlaisille äyriäis- ja nilviäisnäytteille.

Vibrio parahaemolyticus -positiivisia näytteitä ei tullut sinä aikana jona tein insinöörityötäni, joten bakteerien lukumäärää ei laskettu. Erikseen tilattujen kontrollikantojen avulla saatiin pystytettyä toimiva PCR-menetelmä Vibrio parahaemolyticus -bakteerin virulenssigeenien todentamiseksi.

Insinöörityön lopputuloksena todettiin, että Suomessa myytävissä äyriäisissä ja nilviäisissä ei ole vaaraa Vibrio parahaemolyticus -bakteerin osalta. Kalastustuotteita tulee kuitenkin valvoa, sillä Vibrio parahaemolyticus -bakteeri on yleinen ruokamyrkytyksiä aiheuttava bakteeri muualla maailmassa.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste