dc.contributor.author | Kämppi, Johanna | |
dc.date.accessioned | 2008-12-11T05:56:21Z | |
dc.date.available | 2008-12-11T05:56:21Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.uri | URN:NBN:fi:amk-200812094329 | |
dc.identifier.uri | http://www.theseus.fi/handle/10024/1331 | |
dc.description.abstract | Tämän tutkimuksen tarkoitus oli selvittää luomuelintarvikkeiden myynnin tulevaisuudennäkymiä Suomessa. Lähtökohtana tutkimukselle oli teoria kuluttajakäyttäytymiseen vaikuttavista tekijöistä yleensä ja erityisesti luomutuotteiden kohdalla. Selvitettäväksi tuli myös, mitä luomutuotteet ovat, kuinka niiden myynti on tähän saakka kehittynyt ja millaisia luomutuotteiden ostajat ovat.
Materiaalia empiirisen tutkimuksen pohjaksi kerättiin tutustumalla aihealueen aikaisempiin tutkimuksiin ja ajankohtaiseen kirjalliseen materiaaliin. Tutkimuksen empiirinen osuus toteutettiin kvalitatiivista tutkimusmenetelmää edustavilla teemahaastatteluilla. Haastateltavia olivat elintarvikekulutuksen ja luomualan asiantuntijat ja haastattelut käsittelivät tämänhetkisten kulutustrendien ja maailmantilanteen vaikutusta luomumyynnin kasvumahdollisuuksiin.
Tutkimuksessa selvisi, että luomumyynti maailmalla ja Suomessa kasvaa tasaisesti ja useissa maissa kysyntä jopa ylittää tarjonnan. Luomutuotteiden ostaminen on kuitenkin yhä pienen kuluttajaryhmän toimintaa ja siksi luomun markkinaosuus kaikista elintarvikeostoista on vain vajaa prosentti. Näkymät luomumyynnin kasvulle ovat kuitenkin juuri nyt valoisat, sillä ravinnon ja terveyden suhdetta ymmärretään yhä paremmin ja kuluttajat ovat tietoisempia ympäristön tilasta. Uhkaavimmalta kasvua hidastavalta tekijältä vaikuttaa taloudellinen laskusuhdanne.
Luomumyynnin kasvu tarvitsee julkiselta vallalta ja yrityksiltä panostusta tuotantoon, tutkimukseen ja markkinointiin, mutta ennen kaikkea luomu kaipaa näkyvyyttä ja positiivisia signaaleja luomutuotteiden ostamisen puolesta. Luomun ostaminen tulisi esittää tiedostavien ja trendikkäiden kuluttajien toimintana. Luomun ostamisen ei pidä olla viherpiipertämistä, vaan se voi olla massojen trendikästä käytöstä, jolloin kansanterveydestä ja ympäristöstä huolehtiminen käy kuin itsestään! | fi |
dc.description.abstract | The aim of this study was to investigate the prospects for the markets of organic food prod-ucts in Finland. The starting point for the study was the theory of factors influencing con-sumer behaviour in general and especially in the consumption of organic products. This study also determines what organic products are, how their sales have evolved thus far and what are buyers of organic food like.
The study was carried out by getting acquainted with previous research results and with in-depth interviews, which represented a qualitative research method. The qualitative research data consisted of two interviews with experts on consumption in the food industry and research of organic markets. The interviews focused on how present consumption trends and the current world situation affect growth possibilities of organic food markets.
It was discovered that sales of organic products grow evenly both in Finland and abroad. Buying organic products is still an act of a small group of consumers and therefore the market share of organic food products is just under one percent. The results revealed that the prospects for the growth are however optimistic, because the relationship between food and health is understood better and the awareness of the state of the environment grows. One of the threats to organic food markets is the potential recession.
Organic food markets need investments from the government and companies in supply, research and marketing, but first of all it needs visibility and positive signals towards buying organic food products. Buying organic food should be promoted as an activity of aware and trendy consumers and so the questions of national health and environmental protection will take care of themselves! | en |
dc.language.iso | fin | |
dc.publisher | Metropolia Ammattikorkeakoulu | |
dc.subject | trendit | |
dc.subject | kuluttajat | |
dc.subject | luomutuotteet | |
dc.subject | kuluttajakäyttäytyminen | |
dc.subject | ostokäyttäytyminen | |
dc.subject | elintarviketalous | |
dc.title | Luomumyynnin tulevaisuudennäkymät | fi |
dc.type.ontasot | fi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis| | |
dc.identifier.dscollection | 10024/228 | |
dc.organization | Metropolia Ammattikorkeakoulu | |
dc.contributor.organization | Metropolia Ammattikorkeakoulu | |
dc.subject.keyword | luomutuotteet | |
dc.subject.keyword | kuluttajakäyttäytyminen | |
dc.subject.keyword | elintarviketalous | |
dc.subject.specialization | Talous ja rahoitus | |
dc.subject.degreeprogram | fi=Liiketalous, hallinto ja markkinointi|sv=Företagsekonomi, förvaltning och marknadsföring|en=Business Management, Administration and Marketing| | |
dc.subject.discipline | Liiketalous | |