Näytä suppeat kuvailutiedot

Stepping Stone to Sorella : Multicultural cooking club for Sorella -project

Laamanen, Lilli (2017)

dc.contributor.authorLaamanen, Lilli
dc.date.accessioned2017-09-18T11:52:17Z
dc.date.available2017-09-18T11:52:17Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.uriURN:NBN:fi:amk-2017091815181
dc.identifier.urihttp://www.theseus.fi/handle/10024/133610
dc.description.abstractThe purpose of this study was to find out if the cooking club concept works for the Sorella –project as a stepping stone activity that brings the girls to the project for the first time. The other aim was to find out if participating in the community and cooking together would improve the immigrant participants’ acculturation process and therefore improve their well-being. The data of this study was gathered with two questionnaires which the participants filled out at the first and the last meetings of the cooking club. I also observed the cooking club as a participant observer. The results showed that the cooking club was successful as a method of bringing new participants to the project. The results also showed that the participants were pleased with the activity, felt like they were able to affect the activity and wanted to continue in other Sorella –project’s activities. Based on my observations the participants formed a community and their behavior showed examples of assimilation and/or integration. I reach the conclusion that the cooking club is a good low-threshold method to find new participants for the Sorella –project. My observations indicate that the cooking club may also help the participants’ acculturation process but further study is needed in order to prove this.en
dc.description.abstractOpinnäytetyön tavoite oli selvittää toimiiko kokkikerho menetelmänä uusien osallistujien löytämiseen Sorella –projektissa. Toinen tavoite oli selvittää parantaako yhteisöllisyys maahanmuuttajataustaisten osallistujen akkultturaatioprosessia ja sitä kautta heidän hyvinvointiaan. Opinnäytetyön tieto kerättiin kahdella kyselyllä, jotka osallistujat täyttivät ensimmäisellä ja viimeisellä kerralla. Keräsin myös tietoa osallistuvalla havainnoinnilla. Tulokset osoittivat, että kokkikerho oli toimiva metodi uusien osallistujien löytämiseen. Osallistujat myös olivat tyytyväisiä toimintaan ja kokivat voivansa vaikuttaa kokkikerhon toimintaan. He myös halusivat jatkaa Sorella –projektin toiminnassa. Havaintojeni perusteella osallistujat muodostivat yhteisön ja heidän käyttäytymisessään oli merkkejä assimilaatiosta ja/tai integraatiosta. Tulosten perusteella päättelen, että kokkikerho on hyvä matalan kynnyksen metodi Sorella –projektille uudien osallistujien löytämiseksi. Havaintoni voivat viitata siihen, että kokkikerhon tyylinen toiminta monikulttuurisessa ryhmässä myös edistää osallistujien akkulturaatioprosessia, mutta lisätutkimusta tästä tarvitaan.fi
dc.language.isoeng
dc.publisherMetropolia Ammattikorkeakoulu
dc.rightsAll rights reserved
dc.titleStepping Stone to Sorella : Multicultural cooking club for Sorella -projecten
dc.type.ontasotfi=AMK-opinnäytetyö|sv=YH-examensarbete|en=Bachelor's thesis|
dc.identifier.dscollection10024/218
dc.organizationMetropolia Ammattikorkeakoulu
dc.contributor.organizationMetropolia Ammattikorkeakoulu
dc.subject.keywordacculturation
dc.subject.keywordSorella -project
dc.subject.keywordcooking
dc.subject.keywordwell-being
dc.subject.keywordcommunity
dc.subject.keywordimmigrant
dc.subject.degreeprogramfi=Sosiaaliala|sv=Sociala området|en=Social Sciences|
dc.subject.disciplineSosiaalialan tutkinto-ohjelma


Tiedostot

Thumbnail

Viite kuuluu kokoelmiin:

Näytä suppeat kuvailutiedot