Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Savonia-ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Kannattavuuslaskelmat matkailu- ja ravitsemisalalla : case Kuopio Wine Festival

Rantsi, Markus (2017)

Avaa tiedosto
Rantsi_Markus.pdf (1.870Mt)
Lataukset: 


Rantsi, Markus
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017100215635
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli selvittää Osuuskauppa PeeÄssän järjestämän Kuopio Wine Festivalin ruokakadun kannattavuus. Toisena tutkimuskohteena oli lauantai-iltapäivinä järjestettyjen ilmaisaukioloaikojen kannattavuus. Aloite tutkimuksen tekemiseen tuli toimeksiantajalta, sillä ruokakadun osastokohtaisesta kannattavuudesta ei vielä ole saatu tarkkaa tietoa.
Työn teoreettinen viitekehys koostui pääasiassa yrityksen kannattavuuden perusteorioista, kannattavuuden seurannan teoriasta sekä hinnoittelun teoriasta. Teoriaosuudessa käsiteltiin myös tapahtumaliiketoiminnan erityispiirteitä. Kannattavuuden selvittämisessä käytetty tutkimusmenetelmä perustui katetuottolaskennan teoriaan. Tuotetason analyysiä toteutettiin ABC-analyysin ja tuoteanalyysin avulla. Käytännön työkaluna käytettiin Excel-taulukkolaskelmaohjelmaa, johon luodun taulukon ja toimeksiantajalta saatujen tuotetietojen avulla tutkimus suoritettiin.
Käytännön osuus koostui kannattavuuslaskelmataulukoiden valmistelusta, tuotekohtaisten myyntilukujen keräämisestä ja dokumentoinnista sekä tulosten analysoinnista. Taulukoita valmisteltiin kirjaamalla ylös kaikki myytävät tuotteet, arvonlisävero, raaka-ainekustannukset sekä myyntikate. Myyntimäärien lisäämisen jälkeen saatiin tietoon sekä yksittäisten tuotteiden että liiketoiminnan kokonaiskannattavuus. Saadut tulokset analysoitiin ja niiden perusteella todettiin johtopäätökset ja annettiin toimenpide-ehdotuksia.
Tutkimuksen tulokset osoittivat, että Kuopio Wine Festivalin ruokakadun toiminta on kannattavaa. Laskelmien ja analyysien pohjalta voitiin myös todeta, että myytävien tuotteiden ja yksittäisten myyntipisteiden kannattavuuksissa oli selkeitä eroja. Myös lauantaipäivien osalta tutkimustulokset olivat selkeitä.
Tulosten perusteella toimeksiantajalle pystyttiin antamaan toimenpide-ehdotuksia kannattavuuden parantamiseksi. Keinoja ovat muun muassa kustannusten tehostaminen ja tuotevalikoiman koostaminen kannattavammista tuotteista.
Opinnäytetyö soveltuu esimerkiksi matkailu- ja ravitsemisalan kannattavuuslaskelmien toteutuksesta sekä siitä, kuinka yksittäisen tapahtuman erityispiirteet vaikuttavat kannattavuuden laskentaan.
Osa opinnäytetyön sisällöstä on määrätty salassa pidettäväksi. Liiketoimintaa koskevia lukuja on salattu tai muutettu julkaistavaan muotoon.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste