Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt
  • Näytä viite

Elektronisen nenän hyödyntäminen aromiyhdisteiden analysoimisessa

Jonasson, Marjo (2017)

Avaa tiedosto
Elektronisen nenan hyodyntaminen aromiyhdisteiden analysoimisessa.pdf (5.481Mt)
Lataukset: 


Jonasson, Marjo
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017102316229
Tiivistelmä
Tämä insinöörityö suoritettiin alkoholintarkastuslaboratoriossa (ACL), joka tutkii alkoholia sisältävien tuotteiden kemiallista sekä mikrobiologista laatua. Insinöörityön tavoitteena oli saada aikaan kirjallisuuskatsaus elektronisen nenän käytöstä. Elektronisella nenällä voidaan analysoida haihtuvia aromiyhdisteitä. Elektroninen nenä koostuu tavallisesti kaasukromatografialaitteistosta yhdistettynä erilaisiin detektiotekniikoihin.

Kirjallisuuskatsauksen perusteella pyrittiin valitsemaan sellaisia aromiyhdisteitä, joita analysoimalla voitaisiin erottaa eri makutyyppien viinejä keskenään. Kirjallisuushaun lähtökoh-tana olivat siis makutyyppien tyyppiaromit, joiden perusteella suoritettiin aiheeseen liittyvää kirjallisuushakua. Kirjallisuuskatsauksen jälkeen suoritettiin aromiyhdisteiden hakua elektronisen nenän aromikirjastosta. Aromiyhdisteiden haun tavoitteena oli selvittää, olivatko aromiyhdisteet valmiina nenän aromikirjastossa vai pitikö valitut aromiyhdisteet lisätä sinne.

Työn tavoitteena oli myös siis valittujen aromiyhdisteiden lisääminen alkoholintarkastuslaboratorion elektronisen nenän aromikirjastoon sekä valittujen yhdisteiden identifioimista viininäytteistä.

Aromiyhdisteiden haku elektronisen nenän aromikirjastosta osoitti, että lähes kaikki kirjallisuudesta löydetyt aromiyhdisteet (liite 3), jotka haettiin nenän aromikirjastosta, löytyivät valmiina kyseisestä kirjastosta, joten niitä ei tarvinnut erikseen lisätä sinne.
Aromiyhdisteiden kirjallisuushakua sekä yhdisteiden hakua elektronisen nenän aromikirjastosta voitaisiin mahdollisesti jatkaa, jotta löydettäisiin lisää aromiyhdisteitä, joilla on erityistä merkitystä viinin aromeihin ja joita analysoimalla voitaisiin erottaa eri makutyyppien viinejä keskenään.

Viinin aromiin vaikuttavat monet tekijät, kuten rypälelajike, valmistusprosessi ja jopa tynnyrin paahtamisaste. Menetelmää voisi tulevaisuudessa pyrkiä kehittämään siten, että pyrittäisiin löytämään mahdollisimman monipuolisia viinejä, joita analysoimalla löydettäisiin eroavaisuuksia viinien aromiyhdisteissä.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste