Orgaanisen näkyvyyden lisääminen tapahtumien sosiaalisen median tapahtumien markkinoinnissa : case Kuopio Wine Festival
Kulju, Suska (2017)
Kulju, Suska
Savonia-ammattikorkeakoulu
2017
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017111617196
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017111617196
Tiivistelmä
Facebook on eniten tapahtuman markkinoinnissa käytetty sosiaalisen median kanava. Facebookin käyttäjien määrä kasvaa globaalisti koko ajan ja tulevaisuudessakin käyttäjien määrän ennustetaan vain kasvavan. Facebook tarjoaa organisaatiolla ilmaisen alustan markkinointiin.
Tämän kehittämistyön toimeksiantajana on Osuuskauppa PeeÄssä. Tavoitteena on löytää kehitysideoita sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan Kuopio Wine Festivalin markkinointiin niin, että sillä tavoitettaisiin enemmän ihmisiä. Tavoitteena on saada vastaukset keskittyen pelkästään orgaanisen markkinoinnin keinoihin Facebookissa.
Kehittämistyön teoreettisessa osassa käsitellään digitaalista markkinointia ja sosiaalista mediaa yleisemmin sekä syvennytään Facebookiin toimintaympäristönä ja markkinointikanavana että sisällöntuotantoon. Markkinointi sosiaalisessa mediassa eroaa massamedioista merkittävimmin siksi, että suurin osa siellä julkaistusta materiaalista on tavallisten ihmisten tuottamaa. Tutkimuksen keskiössä onkin orgaaninen näkyvyys, millä tarkoitetaan Facebookin uutisten tarinoita, jotka muodostuvat automaattisesti käyttäjien sivuillaan tai julkaisuissa tekemistä toimista. Tärkeää sosiaalisessa mediassa markkinoidessa on kuunteleminen, vuorovaikutteisuus, mittaaminen sekä kaiken toiminnan perustana oleva sisältöstrategia.
Kehittämistyön lähestymistapa on empiirinen tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin taulukoimalla Kuopio Wine Festi-valin julkaisut Facebookissa vuoden ajalta. Tutkimuksessa käytettiin sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista mene-telmää. Aineisto analysoitiin SPSS-ohjelman yksisuuntaisella varianssianalyysi-testillä. Julkaisun reaktiot, klikkaukset ja kattavuus käsiteltiin erikseen. Julkaisuista kerättiin julkaisutyypit sekä niistä etsittiin lähteitten hyviksi ominaisuuksiksi kuvattuja piirteitä. Lisäksi poimittiin julkaisuajankohdat. Poikkeuksellisen tehokkaitten julkaisujen analysoinnissa käytettiin kvalitatiivista menetelmää.
Tulosten perusteella julkaisujen kattavuuden kannalta julkaisun klikkaukset ovat reaktioita tärkeämpiä. Parhaiten klikkauksia ja laajemman kattavuuden saivat julkaisut joissa oli video. Reaktioihin mikään muuttujista ei vaikuttanut merkitsevästi. Kello 16-8 välisenä aikana klikkausten määrä kasvoi, reaktioita tuli enemmän sekä kattavuus oli parempi kuin kello 8-16 välisenä aikana julkaistuilla julkaisuilla. Kehittämisideoita käsitellään osiossa Johtopäätökset ja pohdinta. Kehittämistyön ideoita voidaan hyödyntää sekä kohdetapahtumassa että yleisemmin tapahtuman sekä yritysten sosiaalisen median markkinoinnissa.
Tämän kehittämistyön toimeksiantajana on Osuuskauppa PeeÄssä. Tavoitteena on löytää kehitysideoita sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan Kuopio Wine Festivalin markkinointiin niin, että sillä tavoitettaisiin enemmän ihmisiä. Tavoitteena on saada vastaukset keskittyen pelkästään orgaanisen markkinoinnin keinoihin Facebookissa.
Kehittämistyön teoreettisessa osassa käsitellään digitaalista markkinointia ja sosiaalista mediaa yleisemmin sekä syvennytään Facebookiin toimintaympäristönä ja markkinointikanavana että sisällöntuotantoon. Markkinointi sosiaalisessa mediassa eroaa massamedioista merkittävimmin siksi, että suurin osa siellä julkaistusta materiaalista on tavallisten ihmisten tuottamaa. Tutkimuksen keskiössä onkin orgaaninen näkyvyys, millä tarkoitetaan Facebookin uutisten tarinoita, jotka muodostuvat automaattisesti käyttäjien sivuillaan tai julkaisuissa tekemistä toimista. Tärkeää sosiaalisessa mediassa markkinoidessa on kuunteleminen, vuorovaikutteisuus, mittaaminen sekä kaiken toiminnan perustana oleva sisältöstrategia.
Kehittämistyön lähestymistapa on empiirinen tutkimus. Tutkimusaineisto kerättiin taulukoimalla Kuopio Wine Festi-valin julkaisut Facebookissa vuoden ajalta. Tutkimuksessa käytettiin sekä kvalitatiivista että kvantitatiivista mene-telmää. Aineisto analysoitiin SPSS-ohjelman yksisuuntaisella varianssianalyysi-testillä. Julkaisun reaktiot, klikkaukset ja kattavuus käsiteltiin erikseen. Julkaisuista kerättiin julkaisutyypit sekä niistä etsittiin lähteitten hyviksi ominaisuuksiksi kuvattuja piirteitä. Lisäksi poimittiin julkaisuajankohdat. Poikkeuksellisen tehokkaitten julkaisujen analysoinnissa käytettiin kvalitatiivista menetelmää.
Tulosten perusteella julkaisujen kattavuuden kannalta julkaisun klikkaukset ovat reaktioita tärkeämpiä. Parhaiten klikkauksia ja laajemman kattavuuden saivat julkaisut joissa oli video. Reaktioihin mikään muuttujista ei vaikuttanut merkitsevästi. Kello 16-8 välisenä aikana klikkausten määrä kasvoi, reaktioita tuli enemmän sekä kattavuus oli parempi kuin kello 8-16 välisenä aikana julkaistuilla julkaisuilla. Kehittämisideoita käsitellään osiossa Johtopäätökset ja pohdinta. Kehittämistyön ideoita voidaan hyödyntää sekä kohdetapahtumassa että yleisemmin tapahtuman sekä yritysten sosiaalisen median markkinoinnissa.