Validation of a sensor measuring suspended solids by attenuation of infrared light
Myllylä, Eila (2017)
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120219370
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2017120219370
Tiivistelmä
Tässä insinöörityössä testattiin ja validoitiin reaaliaikainen kiintoaineanturi, jonka on suunnitellut ja valmistanut suomalainen Langis Oy. Testaus suoritettiin Metropolian Leiritien laboratoriotiloissa huhti-kesäkuun 2017 aikana. Anturilla mitattiin vesiliuoksia, joissa oli savea, perunatärkkelystä, maitoa ja sementtiä.
Kaikilla liuoksilla saatiin tyydyttävät kalibraatiokäyrät, mutta kalibraatiokäyrät vaihtelivat eri liuosten kesken. Tästä syystä anturin mittaustuloksia ei voi sellaisenaan käyttää kiintoainepitoisuuksien määrittelyyn, vaan ne riippuvat aina liuoksen kemikaalis-fysikaalisesta koostumuksesta.
Anturi onkin parhaimmillaan silloin, kun mitattavan liuoksen likimääräinen koostumus tiedetään, ja anturia käytetään mittamaan muutoksia kiintoainepitoisuuksissa ja mahdollisesti myös koostumuksessa, koska tämä saattaa näkyä mittaustuloksissa.
Kaikilla liuoksilla saatiin tyydyttävät kalibraatiokäyrät, mutta kalibraatiokäyrät vaihtelivat eri liuosten kesken. Tästä syystä anturin mittaustuloksia ei voi sellaisenaan käyttää kiintoainepitoisuuksien määrittelyyn, vaan ne riippuvat aina liuoksen kemikaalis-fysikaalisesta koostumuksesta.
Anturi onkin parhaimmillaan silloin, kun mitattavan liuoksen likimääräinen koostumus tiedetään, ja anturia käytetään mittamaan muutoksia kiintoainepitoisuuksissa ja mahdollisesti myös koostumuksessa, koska tämä saattaa näkyä mittaustuloksissa.