Asiakkuudenhallinta ruokapalveluorganisaatiossa
Puranen, Tuire (2010)
Puranen, Tuire
Mikkelin ammattikorkeakoulu
2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005179557
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201005179557
Tiivistelmä
Opinnäytetyöni kehittämistehtävä oli laatia asiakkuuden hoitomalli Kuopion Aterialle. Asiakkuuden hoitomalli on toimintasuunnitelma ja samalla käytännön työsuunnitelma asiakkaan kanssa työskentelyl-le. Asiakkuuden hoitomalli on niitä käytännön tehtäviä, joita tarvitaan asiakkuusstrategian viemiseksi käytäntöön. Hoitomallin toteutukseen tarvitaan innostusta ja energiaa sekä asiakkaalta että organisaatiolta ja siksi asiakas on hyvä ottaa mukaan suunnittelemaan hoitomallia. Asiakkuussuunnitelma, jossa ku-vataan asiakkaan lähtötiedot, asiakassuhteen hoitamisen vastuut ja asiakkuuden kehittämisen toimenpi-teet, on keskeinen osa asiakkuuden hoitomallia.
Opinnäytetyön alussa kuvataan asiakkuudenhallinnalle tyypillisiä piirteitä, asiakaslähtöisyyttä ja - kes-keisyyttä, asiakkaiden segmentointia sekä asiakkuudenhallintaa asiakkuuden elinkaarella. Viitekehykses-sä kuvataan myös asiakassuhteiden lujuuden ja sidoksien merkitystä asiakkuudenhallinnassa.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimuksen kohteena on kunnallinen ateriapalveluita tuottava organisaatio eli Kuopion Ateria. Tiedonhankintamenetelmänä käytin teemahaastattelua. Olen hyödyntänyt triangulaatiota vertailemalla haastatteluista saatuja tietoja muista menetelmistä saatuihin tietoihin. Muita menetelmiä ovat olleet havainnointi ja dokumenttiaineistot.
Asiakkuudenhallinnan nykytilan selvittämiseksi toteutettiin teemahaastattelu ensin Kuopion Aterian asiakkuuspäälliköille. Asiakkaan mielikuvan esille saamiseksi tehtiin mielikuvahaastattelu tilaaja-asiakaan edustajille. Teemahaastattelujen runko pohjautui Jarmo R. Lehtisen asiakkuudenhoitomallin yhdeksään ulottuvuuteen (9E-malli), mutta kysymykset haastatteluissa poikkesivat hieman toisistaan.
Asiakkuudenhallinta tulee ottaa huomioon yhtenä tärkeänä osa-alueena suunniteltaessa ateriapalveluita ja huomioida sen merkitys tasalaatuiseen tuotteeseen ja palveluun. Kuopion Aterian asiakkuudenhoito-mallissa tehdään asiakkuussuunnitelma kullekin asiakkuudelle, nimetään vastuuhenkilöt asiakkuuksille ja laaditaan palvelusopimus. Asiakastietoja kerätään ja asiakastyytyväisyyttä kartoitetaan säännöllisesti.
Opinnäytetyön alussa kuvataan asiakkuudenhallinnalle tyypillisiä piirteitä, asiakaslähtöisyyttä ja - kes-keisyyttä, asiakkaiden segmentointia sekä asiakkuudenhallintaa asiakkuuden elinkaarella. Viitekehykses-sä kuvataan myös asiakassuhteiden lujuuden ja sidoksien merkitystä asiakkuudenhallinnassa.
Opinnäytetyö on kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimuksen kohteena on kunnallinen ateriapalveluita tuottava organisaatio eli Kuopion Ateria. Tiedonhankintamenetelmänä käytin teemahaastattelua. Olen hyödyntänyt triangulaatiota vertailemalla haastatteluista saatuja tietoja muista menetelmistä saatuihin tietoihin. Muita menetelmiä ovat olleet havainnointi ja dokumenttiaineistot.
Asiakkuudenhallinnan nykytilan selvittämiseksi toteutettiin teemahaastattelu ensin Kuopion Aterian asiakkuuspäälliköille. Asiakkaan mielikuvan esille saamiseksi tehtiin mielikuvahaastattelu tilaaja-asiakaan edustajille. Teemahaastattelujen runko pohjautui Jarmo R. Lehtisen asiakkuudenhoitomallin yhdeksään ulottuvuuteen (9E-malli), mutta kysymykset haastatteluissa poikkesivat hieman toisistaan.
Asiakkuudenhallinta tulee ottaa huomioon yhtenä tärkeänä osa-alueena suunniteltaessa ateriapalveluita ja huomioida sen merkitys tasalaatuiseen tuotteeseen ja palveluun. Kuopion Aterian asiakkuudenhoito-mallissa tehdään asiakkuussuunnitelma kullekin asiakkuudelle, nimetään vastuuhenkilöt asiakkuuksille ja laaditaan palvelusopimus. Asiakastietoja kerätään ja asiakastyytyväisyyttä kartoitetaan säännöllisesti.