Paistopisteen kannattavuuslaskenta : case: Osuuskauppa PeeÄssä
Tauriainen, Reetta (2018)
Tauriainen, Reetta
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805158225
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805158225
Tiivistelmä
Tämän opinnäytetyön tarkoituksena oli tutkia paistopisteen kannattavuutta kolmessa Osuuskauppa PeeÄssän myymälässä. Tarkoituksena oli selvittää, mitä kustannuksia paistopisteeseen kohdistuu ja mitkä toiminnot kuluttavat kustannuksia. Työn tavoitteena oli selvittää, onko paistopisteen toiminta kannattavaa ja selvittää eri toimintojen kustannukset.
Työn teoriaosuus alkaa sisäisestä laskentatoimesta, johon sisältyy myös kustannuslaskenta. Teoriaosuudessa käydään läpi eri kustannuslaskennan muotoja ja esitellään tässä tutkimuksessa käytettävät tutkimusmuodot eli katetuottolaskenta ja toimintolaskenta.
Tutkimukseen saatiin kattavaa materiaalia suoraan myymälöistä, jotka olivat tutkimuksessa mukana. Myymälöistä saatu materiaali oli muun muassa myyntiraportteja sekä tuloslaskelma kuukauden ajalta. Myymälöistä saatiin myös omaan kokemukseen pohjautuvaa tietoa, jonka perusteella saatiin laskettua toimintojen resurssien kulutukset.
Kannattavuutta tarkasteltiin katetuottolaskennan ja toimintolaskennan avulla. Katetuottolaskennan avulla saatiin yleiskuva paistopisteen kustannuksista ja siitä, onko paistopiste kannattavaa. Toimintolaskentaa päätettiin käyttää toisena laskentakeinona, sillä kustannuksia haluttiin tarkastella toiminnoittain eli mitkä toiminnot käyttävät kustannuksia eniten.
Tutkimustulosten avulla saatiin selville, että onko paistopisteen toiminta kannattavaa ja millaisia toimintoja pais-topisteelle kohdistuu. Tutkimuksessa saatiin myös selville, paljonko yksi toiminto kuluttaa paistopisteen resurs-seja. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi päätöksenteossa, kun toimintaa halutaan tehos-taa tai halutaan tarkastella kustannuksia ja onko niitä mahdollista muuttaa.
Työn teoriaosuus alkaa sisäisestä laskentatoimesta, johon sisältyy myös kustannuslaskenta. Teoriaosuudessa käydään läpi eri kustannuslaskennan muotoja ja esitellään tässä tutkimuksessa käytettävät tutkimusmuodot eli katetuottolaskenta ja toimintolaskenta.
Tutkimukseen saatiin kattavaa materiaalia suoraan myymälöistä, jotka olivat tutkimuksessa mukana. Myymälöistä saatu materiaali oli muun muassa myyntiraportteja sekä tuloslaskelma kuukauden ajalta. Myymälöistä saatiin myös omaan kokemukseen pohjautuvaa tietoa, jonka perusteella saatiin laskettua toimintojen resurssien kulutukset.
Kannattavuutta tarkasteltiin katetuottolaskennan ja toimintolaskennan avulla. Katetuottolaskennan avulla saatiin yleiskuva paistopisteen kustannuksista ja siitä, onko paistopiste kannattavaa. Toimintolaskentaa päätettiin käyttää toisena laskentakeinona, sillä kustannuksia haluttiin tarkastella toiminnoittain eli mitkä toiminnot käyttävät kustannuksia eniten.
Tutkimustulosten avulla saatiin selville, että onko paistopisteen toiminta kannattavaa ja millaisia toimintoja pais-topisteelle kohdistuu. Tutkimuksessa saatiin myös selville, paljonko yksi toiminto kuluttaa paistopisteen resurs-seja. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi päätöksenteossa, kun toimintaa halutaan tehos-taa tai halutaan tarkastella kustannuksia ja onko niitä mahdollista muuttaa.