Kyllä nappaa - Särkikalaa Pohjois-Savosta
Huttunen, Henri (2018)
Huttunen, Henri
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805178628
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-201805178628
Tiivistelmä
Opinnäytetyön tavoitteena oli kehittää, kuvailla ja selittää särkikalojen (lahna, särki ja säyne) arvoketjua Pohjois-Savossa.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä, joka sisälsi kaksi prosessia:
1. tehtävä kehittämistyö, jonka tavoitteena oli kehittää särkikalojen (lahna, särki ja säyne) arvoketjua Pohjois-Savossa.
2. tutkimus, jonka tavoitteena oli kuvailla ja selittää lahnan, särjen ja säyneen kalastamista ja jatkojalostamista julkisen ruokahuollon käyttöön Pohjois-Savossa.
Opinnäytetyötyö sisälsi kehittämistyön valmistelun, toteuttamisen, tiedottamisen, raportoinnin ja arvioinnin. Kehittämistyön taustalla oli julkisen ruokahuollon tahtotila käyttää särkikalatuotteita, kalastajien halu kehittää toimintaansa sekä kuntien kiinnostus kehittää alueellista kalastuselinkeinoa. Kehittämistyössä arvoketjua varten koottiin kalastajaverkosto lahnan, särjen ja säyneen kalastukseen, kehitettiin raakapakastettu järvikalapihvi ja luotiin uusi toimintatapa Vesannon irtopakastuslaitokselle. Raakapakastetun järvikalapihvin kehit-tämistä kuvaan innovaatioprosessin avulla.
Opinnäytetyöni tutkimuksellisena lähestymistapana käytin soveltavaa tutkimusta ja toteutuksessa kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimus sisälsi teemahaastatteluja ja kaksi benchmarkin-matkaa.
Tämä opinnäytetyö toteutettiin tutkimuksellisena kehittämistyönä, joka sisälsi kaksi prosessia:
1. tehtävä kehittämistyö, jonka tavoitteena oli kehittää särkikalojen (lahna, särki ja säyne) arvoketjua Pohjois-Savossa.
2. tutkimus, jonka tavoitteena oli kuvailla ja selittää lahnan, särjen ja säyneen kalastamista ja jatkojalostamista julkisen ruokahuollon käyttöön Pohjois-Savossa.
Opinnäytetyötyö sisälsi kehittämistyön valmistelun, toteuttamisen, tiedottamisen, raportoinnin ja arvioinnin. Kehittämistyön taustalla oli julkisen ruokahuollon tahtotila käyttää särkikalatuotteita, kalastajien halu kehittää toimintaansa sekä kuntien kiinnostus kehittää alueellista kalastuselinkeinoa. Kehittämistyössä arvoketjua varten koottiin kalastajaverkosto lahnan, särjen ja säyneen kalastukseen, kehitettiin raakapakastettu järvikalapihvi ja luotiin uusi toimintatapa Vesannon irtopakastuslaitokselle. Raakapakastetun järvikalapihvin kehit-tämistä kuvaan innovaatioprosessin avulla.
Opinnäytetyöni tutkimuksellisena lähestymistapana käytin soveltavaa tutkimusta ja toteutuksessa kvalitatiivista tutkimusmenetelmää. Tutkimus sisälsi teemahaastatteluja ja kaksi benchmarkin-matkaa.