Suomenkarjan maidon- ja lihantuotannon yhteistyömahdollisuudet
Lappalainen, Anni (2018)
Lappalainen, Anni
Savonia-ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052910873
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018052910873
Tiivistelmä
Suomenkarja on yksi Suomen alkuperäisroduista. Opinnäytetyössä ryhdyttiin kehittämään suomenkarjantuottajien välistä yhteistyötä. Tavoitteena oli etsiä suomenkarjan maidon- ja lihantuottajia sekä pienteurastamoja koko Suomen alueelta. Selvityksissä otettiin huomioon itä-, länsi- ja pohjoissuomenkarjat. Lisäksi työssä huomioitiin kannattavuusnäkökulma sähköpostikyselyiden avulla. Tarkoituksena oli luoda verkostoa ja yhteistyömahdollisuuksia tilojen välille. Toimeksiantajana oli Suomen Alkuperäiskarja ry.
Kyselytutkimukset tehtiin suomenkarjan tuottajille sekä pienteurastamoille. Kyselyt toteutettiin helmikuussa 2018. Vastausaikaa oli neljä viikkoa. Tuottajakyselyyn tuli vastauksia 26 ja pienteurastamokyselyyn kaksi. Lyhyet
kannattavuuskyselyt tehtiin neljälle suomenkarjan lihantuottajalle, joista kolme vastasi. Kyselyt toteutettiin maalis- huhtikuun vaihteessa 2018.
Suomenkarjan tuottajille tehdyssä kyselyssä selvisi muun muassa, että vastaajat pitivät itä- ja
pohjoissuomenkarjaa lihankasvatuksessa ja maidontuotannossa sekä emolehminä. Länsisuomenkarjaa pidettiin vain lihankasvatuksessa ja maidontuotannossa. Vastaajat antoivat myös monenlaisia kehittämisideoita suomenkarjan lihantuotannon parantamiseksi. Pienteurastamokyselyn pienen vastausmäärän takia vastaukset referoitiin sanallisesti. Kannattavuuskyselyihin vastanneista kaksi olivat sitä mieltä, että tukikauden vaihtuminen vuonna 2020 ja uuden tukikauden suuntaviivat määräävät heidän tuotantosuuntansa jatkosta.
Kyselyjen pohjalta luotu yhteistyöverkosto julkaistiin toimeksiantajan verkkosivuilla. Verkoston toimivuuteen
vaikuttaa, kuinka hyvin tilalliset sen ottavat käyttöön. Tuottajakyselyn perusteella voidaan todeta, että päätoimista suomenkarjan tuotantoa on olemassa, mutta kuitenkin yli puolella vastanneista tiloista käydään tilan ulkopuolisissa töissä. Luomu koettiin myyntivaltiksi varsinkin emolehmä- ja kasvatustiloilla. Kannattavuuskyselyjen perusteella ilman alkuperäisrotutukea lihantuotanto ei ole kannattavaa. Kyselystä kävi kuitenkin ilmi, että rodun säilyttäminen oli useimmille vastaajille tärkeämpi kriteeri kuin tuki.
Kyselytutkimukset tehtiin suomenkarjan tuottajille sekä pienteurastamoille. Kyselyt toteutettiin helmikuussa 2018. Vastausaikaa oli neljä viikkoa. Tuottajakyselyyn tuli vastauksia 26 ja pienteurastamokyselyyn kaksi. Lyhyet
kannattavuuskyselyt tehtiin neljälle suomenkarjan lihantuottajalle, joista kolme vastasi. Kyselyt toteutettiin maalis- huhtikuun vaihteessa 2018.
Suomenkarjan tuottajille tehdyssä kyselyssä selvisi muun muassa, että vastaajat pitivät itä- ja
pohjoissuomenkarjaa lihankasvatuksessa ja maidontuotannossa sekä emolehminä. Länsisuomenkarjaa pidettiin vain lihankasvatuksessa ja maidontuotannossa. Vastaajat antoivat myös monenlaisia kehittämisideoita suomenkarjan lihantuotannon parantamiseksi. Pienteurastamokyselyn pienen vastausmäärän takia vastaukset referoitiin sanallisesti. Kannattavuuskyselyihin vastanneista kaksi olivat sitä mieltä, että tukikauden vaihtuminen vuonna 2020 ja uuden tukikauden suuntaviivat määräävät heidän tuotantosuuntansa jatkosta.
Kyselyjen pohjalta luotu yhteistyöverkosto julkaistiin toimeksiantajan verkkosivuilla. Verkoston toimivuuteen
vaikuttaa, kuinka hyvin tilalliset sen ottavat käyttöön. Tuottajakyselyn perusteella voidaan todeta, että päätoimista suomenkarjan tuotantoa on olemassa, mutta kuitenkin yli puolella vastanneista tiloista käydään tilan ulkopuolisissa töissä. Luomu koettiin myyntivaltiksi varsinkin emolehmä- ja kasvatustiloilla. Kannattavuuskyselyjen perusteella ilman alkuperäisrotutukea lihantuotanto ei ole kannattavaa. Kyselystä kävi kuitenkin ilmi, että rodun säilyttäminen oli useimmille vastaajille tärkeämpi kriteeri kuin tuki.