Ammattikeittiöiden ilmanvaihdon rasvanerotustyypit
Honkavaara, Eero-Pekka (2018)
Honkavaara, Eero-Pekka
Metropolia Ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018053011065
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018053011065
Tiivistelmä
Tämän insinöörityön tavoitteena on tutkia ja selvittää, millaisia erilaisia vaihtoehtoja ammattikeittiön ilmanvaihdon rasvanerotuksessa on käytettävänä. Työssä perehdytään rasvanerotusmenetelmiin ja niiden toimintaperiaatteisiin sekä eri yritysten tarjoamiin tuotteisiin ja järjestelmiin. Lopuksi tehdään myös järjestelmien välistä vertailu mallikohdetta käyttäen sekä tutkitaan erilaisia toteutettuja ratkaisuja projektikohteissa.
Nykyajan säädökset ja vaatimukset sisäilmaston laadussa ovat tiukkoja varsinkin ilmanvaihdon osalta, joten aiheesta on hyvä tehdä tarkempaa tutkimusta. Ammattimaisissa keittiössä ilmaa tulee suodattaa mahdollisimman tehokkaasti, jotta se ei haittaisi ruuanvalmistusprosessia sekä työympäristöä. Olennaisena osana keittiön ilmastointijärjestelmää onkin poistoilmasta tapahtuva rasvahiukkasten suodatus, joka pyritään toteuttamaan rasvanerotusmenetelmien avulla. Tässä insinöörityössä syvennytään erilaisiin nykypäivänä käytettäviin ilmanvaihdon rasvanerotusmenetelmiin.
Tietoa on kerätty tutkimalla valmistajien sivuilta, kirjallisuudesta sekä asiantuntijoiden haastatteluilla. Vertailukelpoisten tulosten saamiseksi työn apuna käytettiin projektia, jossa peruskorjattiin keittiötä. Työssä eri tuotevalmistajilta pyydettiin suunnitelmia ja tuotteita kyseiseen keittiökohteeseen.
Nykyajan säädökset ja vaatimukset sisäilmaston laadussa ovat tiukkoja varsinkin ilmanvaihdon osalta, joten aiheesta on hyvä tehdä tarkempaa tutkimusta. Ammattimaisissa keittiössä ilmaa tulee suodattaa mahdollisimman tehokkaasti, jotta se ei haittaisi ruuanvalmistusprosessia sekä työympäristöä. Olennaisena osana keittiön ilmastointijärjestelmää onkin poistoilmasta tapahtuva rasvahiukkasten suodatus, joka pyritään toteuttamaan rasvanerotusmenetelmien avulla. Tässä insinöörityössä syvennytään erilaisiin nykypäivänä käytettäviin ilmanvaihdon rasvanerotusmenetelmiin.
Tietoa on kerätty tutkimalla valmistajien sivuilta, kirjallisuudesta sekä asiantuntijoiden haastatteluilla. Vertailukelpoisten tulosten saamiseksi työn apuna käytettiin projektia, jossa peruskorjattiin keittiötä. Työssä eri tuotevalmistajilta pyydettiin suunnitelmia ja tuotteita kyseiseen keittiökohteeseen.