Hyppää sisältöön
    • Suomeksi
    • På svenska
    • In English
  • Suomi
  • Svenska
  • English
  • Kirjaudu
Hakuohjeet
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Näytä viite 
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite
  •   Ammattikorkeakoulut
  • Oulun ammattikorkeakoulu
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
  • Näytä viite

Laadukkaiden yrttien tuottaminen kuivaamalla

Isola, Emilia (2018)

 
Avaa tiedosto
isola_emilia.pdf (796.7Kt)
Lataukset: 


Isola, Emilia
Oulun ammattikorkeakoulu
2018
All rights reserved
Näytä kaikki kuvailutiedot
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi:amk-2018060412241
Tiivistelmä
Kuivaaminen on ikivanha ja hyväksi havaittu elintarvikkeiden säilöntämenetelmä. Kuivayrtit vievät vähän tilaa, säilyvät vuosia ja niiden varastointi on vaivatonta ja hävikki vähäistä. Viljeltyjen yrttien lisäksi myös luonnonyrttien suosio on nousussa. Suomessa iso osa yrteistä päätyy kuluttajille kuivattuna, mutta kotimaisten yrttituotteiden kauppa on edelleen hyvin pientä.

Opinnäytetyön tavoitteena oli koota yhteen ohjeet, neuvot ja suositukset yrttien tuotannosta sekä kuivausprosessista yrttituottajien, alalle haluavien sekä harrastajien hyödyksi, sillä on havaittu, että yrttien laadussa on parantamisen varaa. Kuivaus on yrttituotannossa kriittinen työvaihe, johon tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta hyvä laatu saavutetaan. Etenkin optimaalisen kuivauslämpötilan ja -ajan valinta eri yrteille voi olla haastavaa, joten kuivausprosessi ja siihen vaikuttaminen on hyvä tuntea.

Kotimaisen kirjallisuuden avulla perehdyttiin yrttien tuotantoprosessin eri vaiheisiin. Kuivausprosessin demonstroimiseksi tehtiin kaksi kuivauskokeilua vadelman lehdillä Oulun ammattikorkeakoululla. Kokeilujen tarkoituksena oli myös vertailla eri lämpötilojen vaikutusta kuivausprosessiin. Lisäksi opinnäytetyötä varten haastateltiin kolmea yrttien tuottajaa yrttien tuotannosta ja kuivauksesta.

Kuivattujen yrttien hyvän laadun tae on suorittaa koko tuotantoprosessi ammattimaisesti ja huolellisesti huomioiden jatkuvasti laatuun vaikuttavat seikat, sillä hyvä laatu on monen tekijän summa. Tästä syystä työssä käsitellään yrttien kuivaamisen lisäksi myös muun muassa yrttien avomaaviljelyä, luonnonyrttien keruuta, yrtti- ja elintarvikealalla huomioitavaa lainsäädäntöä ja erilaisia kuivurivaihtoehtoja. Kuivausprosessin ja kuivurin tunteminen, hyvät laji- ja lajikevalinnat, toimenpiteiden oikea ajoitus, toiminnan suunnittelu, seuranta ja arviointi sekä hygieniasta huolehtiminen edesauttavat laadukkaan yrttituotteen syntymistä.

Selvityksiä ja tutkimuksia kaivataan lisää erityisesti sopivan kuivauslämpötilan valintaan ja yrttien laadun arviointiin liittyen. Myös yrttiviljelyä pohjoisissa oloissa on syytä kehittää edelleen, jotta löydetään lajit ja lajikkeet, jotka menestyvät viileässä ilmastossamme lyhyen kesän ajan. Korkeat tuotantokustannukset heikentävät kotimaisten yrttien mahdollisuuksia kilpailla ulkomaisen bulkkituotannon kanssa, joten yrteille tarvitaan uusia myyntivaltteja. Myös yrttiviljelyn tehokkuutta ja taloudellisuutta olisi syytä vielä kehittää.
 
Kokoelmat
  • Opinnäytetyöt (Avoin kokoelma)
Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste
 

Selaa kokoelmaa

NimekkeetTekijätJulkaisuajatKoulutusalatAsiasanatUusimmatKokoelmat

Henkilökunnalle

Ammattikorkeakoulujen opinnäytetyöt ja julkaisut
Yhteydenotto | Tietoa käyttöoikeuksista | Tietosuojailmoitus | Saavutettavuusseloste